Zoeken

Oliver Twist

  • Cinevision.be/nl quoteert Oliver Twist met een 2/5
  • Regisseur: Roman Polanski
  • Cast: Barney Clark, Ben Kingsley, Jamie Foreman
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 19-10-2005
  • DVD: 13-06-2006
  • Distributeur: Alternative Film
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Oliver Twist"

Roman Polanski is een man van eeuwige controverse. Niet alleen heerst er rond zijn persoon een mysterieus sfeertje, ook z’n films zorgden in het verleden vaak voor opschudding, hetzij door de confronterende seks en gruwel, hetzij door het shockerende en persoonlijke tintje. Daarom was het ook een grote verrassing toen de Poolse cineast bekendmaakte dat hij een nieuwe versie van ‘Oliver Twist’ op pellicule zou vastleggen. Je weet wel, dat familieverhaaltje, gebaseerd op de klassieke roman van Charles Dickens, dat in het verleden al veelvuldige verfilmingen kende; de twee bekendste zijn ongetwijfeld de dramatische interpretering van David Lean en de met Oscars overladen musicalversie van Carol Reed.

Iedereen had verwacht dat Polanski, de man van immer afwijkende ideeën, zou aandraven met een ietwat gruwelijkere adaptatie van het legendarische verhaal, maar niets daarvan. Sterker nog: ‘Oliver Twist’ is Polanski’s meest toegankelijke film tot op het heden, die bovendien geschikt is voor het hele gezin. Moeten we dan teleurgesteld zijn in de excentrieke cineast, die ooit pareltjes als ‘Rosemary’s Baby’, ‘Chinatown’ of ‘Frantic’ op de filmmarkt wierp? Een beetje wel, want als Polanski niets toe te voegen heeft aan het alom bekende concept, vragen we ons af waarom een nieuwe verfilming anno 2005 nodig was. We kunnen ons nauwelijks voorstellen dat iemand zit te wachten op een zoveelste vertaling naar het witte doek, die braafjes binnen de lijntjes kleurt. Natuurlijk zit het visueel allemaal bijzonder snor; de decors zijn om duimen en vingers bij af te likken en de veelkleurige fotografie is een lust voor het oog. Maar het verhaal is al lang geleden verteld en de schoolse stijl die Polanski hanteert is veeleer saai en langdradig, waardoor de prent halverwege af te rekenen krijgt met een serieus dipje.

Ben Kingsley lijkt zich heerlijk uit te leven als Fagin, de aanvoerder van de jeugddievenbende, maar bezondigt zich daarbij geregeld aan bedoelde overacting. Niet dat Kingsley slecht acteert, maar ’s mans vertolking hoort veeleer thuis op de bühne of in de theatrale verfilmingen uit de jaren stilletjes. Barney Clark is daarentegen een uitstekende keuze voor de hoofdrol. Op de keper beschouwd is ‘Oliver Twist’ niet echt slecht, maar het blijft een overbodige vingeroefening van een hypergetalenteerd filmmaker, die gewoonweg veel beter kan dan voorgekauwde romanverfilmingen regisseren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray