Zoeken

The Omen (2006)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Omen (2006) met een 2/5
  • Regisseur: John Moore
  • Cast: Liev Schreiber, Julia Stiles, David Thewlis, Mia Farrow
  • Genre: Horrorthriller
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 06-06-2006
  • DVD: 06-12-2006
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Omen (2006)"

Films worden doorgaans gemaakt omdat het verhaal sterk is, een getalenteerde regisseur aan het roer staat of enkele gerenommeerde acteurs hun opwachting maken - een combinatie van deze drie elementen is heden ten dage iets zeldzamer geworden, dat spreekt. De enige bestaansreden voor ‘The Omen’, de gelijknamige remake van de legendarische horrorklassieker uit 1976, is echter de releasedatum. Wat is er nu fijner dan een duivelse prent in de cinema’s te droppen op 6-6-6? Maar ook al mag het opzet voor deze prent één grote gimmick zijn, het resultaat is lang niet zo slecht als je op het eerste gezicht zou verwachten.

Het verhaal wordt weliswaar haast volledig hernomen en verschillende scènes hebben zelfs dezelfde dialogen als het origineel - jawel, het copycat-principe is regisseur John Moore wel bekend - maar toch getuigt de regie van enig vakwerk. Hoewel hij in het verleden reeds verantwoordelijk was voor de erbarmelijke remake ‘Flight Of The Phoenix’, blijkt Moore toch iets in zijn mars te hebben - visueel is deze diabolische update immers een lust voor het oog (de scènes in Italië!).

Het moeilijkste aan een remake - zeker als het origineel zo goed is - is waarschijnlijk de rolbezetting; fans van het eerste uur maken al snel vergelijkingen en doorgaans zijn de acteerprestaties in het origineel zo op ons netvlies gebrand dat we er moeite mee hebben andere acteurs in dezelfde rol te zien. Zo is Liev Schreiber een goed acteur, maar hij komt jammer genoeg nog niet aan de hielen van Gregory Peck. Julia Stiles daarentegen kan Lee Remick niet doen vergeten, maar ze brengt het er nog behoorlijk vanaf. Of zou het gewoon te maken hebben met het feit dat haar rol uiteindelijk niet meer is dan een veredelde bijrol? Dé figuur van ‘The Omen’ is niettemin Damien, het kleine kereltje, dat ook in deze versie paniekaanvallen krijgt bij het zien van een kerk of met slechts één simpele blik een hele zoo op stelten kan zetten. Het bezeten jongetje wordt hier vertolkt door de onbekende Seamus Davey-Fitzpatrick, een guitig baasje, dat iets te geforceerd stout kijkt in plaats van daadwerkelijk evil over te komen.

Maar ja, waarschijnlijk kan enkel de zoon van de duivel zelf de sublieme verschijning van de jonge Harvey Stephens (Damien in het origineel!) overtreffen. ‘The Omen’ anno 2006 is een volstrekt overbodige, maar niettemin goed gemaakte horrorprent.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray