Zoeken

Once

  • Cinevision.be/nl quoteert Once met een 4/5
  • Regisseur: John Carey
  • Cast: Glen Hansard, Marketa Irglova, Alaister Foley
  • Genre: Muzikaal drama
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum: 05-03-2008
  • DVD: 24-07-2008
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Once"

Bijna was dit pareltje ongemerkt aan het Belgische publiek voorbijgegaan maar toen kaapte Once de jongerenprijs weg op het Filmfestival van Vlaanderen-Gent. Daar oogstte de film vrijwel alleen positieve reacties en de distributeur kreeg er een mooie premie voor een mediacampagne bovenop. En dat voor een film die het moet stellen zonder speciale effecten of allerlei vergezochte twists. Is dat wel gezond? Ja, zo blijkt! Een goed verhaal en twee eerlijke personages, meer heb je niet nodig voor een uiterst genietbare filmervaring.

In Dublin knoopt een knuffelbare gitarist (Glen Hansard, frontman van de popgroep The Frames) de eindjes aan elkaar door straatoptredens af te wisselen met het herstellen van stofzuigers in de winkel van zijn vader. En dan staat daar plots een jonge Tsjechische (Marketa Irglova) voor zijn neus. Een aantrekkelijke muzikante die net als hij allerlei klusjes aanneemt om een beetje geld te verdienen. Samen nemen ze een demo op in de hoop een groot contract binnen te kunnen rijven, maar tussen de twee gelijkgestemde zielen ontstaat al gauw meer dan een muzikale band.

Het verhaal spreekt misschien niet tot de verbeelding, maar is zo oprecht en goudeerlijk gefilmd dat je met de minste emotie meeleeft. Het is erg herkenbaar, zeker voor jonge stadsmensen, en doorweven met realistische ongedwongen humor en erg veel zin voor relativering. De hele film ademt Dublin, muziek en liefde uit en beide hoofdrolspelers benutten hun natuurlijke charme ten volle. Dat die natuurlijke charme ook bij de Oscars in de smaak viel, is dan ook niet verwonderlijk; ‘Once’ won de Oscar voor beste song en dat is immers geheel terecht. Ergens zijn op de goede plaats, op het juiste moment, dat gebeurt misschien maar een paar keer, misschien zelfs maar eens en dan nog is succes niet automatisch gegarandeerd.

Deze openhartige prent schetst op een treffende manier hoe details het verschil kunnen maken en hoe een niet ingevuld verlangen toch ook heel mooi kan zijn. Op amper zeventien dagen werd dit werk gefilmd, maar hij laat in elk hart een onuitwisbare indruk na. Leven is eenvoudigweg gaan voor wat je belangrijk vindt.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray