Zoeken

Open Range

  • Cinevision.be/nl quoteert Open Range met een 4/5
  • Regisseur: Kevin Costner
  • Cast: Robert Duvall, Kevin Costner, Michael Gambon, Annette Bening
  • Genre: Western
  • Duur: 145 minuten
  • Releasedatum: 25-02-2004
  • DVD: 21-10-2004
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Open Range"

‘Open Range’ is inmiddels al de derde film, geregisseerd door Kevin Costner. In 1990 stond hij aan het roer van het met vele Oscars bekroonde ‘Dances With Wolves’ en zeven jaar later pakte hij uit met de historische flop ‘The Postman’. Met zijn nieuwste boreling bewijst de veelzijdige filmster zich terug op het juiste spoor te bevinden. ‘Open Range’ is vintage Costner: de aanslepende landschapscènes, ondersteund door dramatische melodieën, de adembenemende fotografie, de voice-over-vertelstijl, …

In ‘Open Range’ staan veedrijvers Boss (Robert Duvall) en Charlie (Kevin Costner), een gewezen revolverheld, centraal. Wanneer ze na een nachtelijke uitstap hun twee kompanen respectievelijk dood en zwaargewond terugvinden, zinnen ze op wraak. Kop van jut voor dit alles is de Ierse nobelman Denton Baxter (Michael Gambon), de machtigste man van het landelijke dorpje, dat door de twee veehoeders op stelten wordt gezet.

Costners regie is perfect uitgebalanceerd. De film verveelt geen seconde en vindt een prima evenwicht tussen actie en dramatiek. Typisch aan ’s mans films is ook een lichtgevoelige liefdesfactor, in deze film op modale wijze verpersoonlijkt door ‘American Beauty’-actrice Annette Bening. Robert Duvall, die enkele maanden voor de opnames door een val van zijn paard enkele ribben brak, is grandioos als milde, correcte persoonlijkheid, die gaandeweg het verhaal vordert alsmaar meer agressiviteit uitstraalt. Costner daarentegen is weinig vernieuwend en zweert eens te meer bij zijn typische kenmerken. Niettemin past de vertolking prima in de stijl van de film. In bijrollen treden onder andere een knappe Michael Gambon aan, alsook een sterke prestatie van de betreurde Michael Jeter. ‘Open Range’ is geen feilloze film, maar in deze tijd waarin goede westerns zeldzaam worden zeker en vast een lichtpunt!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray