Zoeken

The Osterman Weekend

  • Cinevision.be/nl quoteert The Osterman Weekend met een 3/5
  • Regisseur: Sam Peckinpah
  • Cast: Rutger Hauer, John Hurt, Dennis Hopper, Craig T. Nelson
  • Genre: Thriller
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-12-2005
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Osterman Weekend"

Hoewel Sam Peckinpah vooral geboekstaafd staat als een westernregisseur, heeft de getalenteerde cineast zich ook in andere genres van z’n beste kant laten zien. Met ‘The Getaway’ leverde hij indertijd een onvervalste gangsterfilm af en ‘Cross Of Iron’ was een goed onthaalde oorlogsprent. Met ‘The Osterman Weekend’, z’n laatste prent voor z’n schielijk overlijden, bewees hij ook als thrillerregisseur heel wat in z’n mars te hebben.

John Tanner (Rutger Hauer) is een succesvolle televisiepresentator, die op een dag benaderd wordt door de CIA-agent Lawrence Fassett (John Hurt). Deze vertelt hem dat Johns drie beste vrienden in werkelijkheid Russische spionnen zijn. Tijdens hun jaarlijkse reünie is het aan Tanner om z’n vrienden te ontmaskeren, terwijl Fassett via een gesloten televisiecircuit meekijkt.

‘The Osterman Weekend’ is een spannende, meeslepende thriller, waarin de personages stuk voor stuk uitgediept worden en de spanning minuut per minuut toeneemt. Peckinpah schept een onbehaaglijke sfeer, die als een uitstekende opbouw fungeert voor de spetterende finale. En hoewel de finale enkele krachtige actiescènes bevat, is de prent nooit overdreven of ongeloofwaardig. Het verhaaltje, gebaseerd op een bestseller van Robert Ludlum, heeft in wezen weinig om het lijf, maar de dialogen zijn stuk voor stuk verzorgd geschreven en het manipulatieve mysterie wordt goed onderbouwd door verrassende wendingen.

Rutger Hauer is voortreffelijk gecast als de tv-presentator die in een onwennige situatie terechtkomt, terwijl ook John Hurt z’n goed acterende zelve is. Verder wordt dit duo geflankeerd door een waaier aan bekende acteurs, waaronder Dennis Hopper, Craig T. Nelson, Meg Foster, Chris Sarandon én Burt Lancaster in één van z’n laatste belangrijke rollen. Hoewel ‘The Osterman Weekend’ er best mag wezen, heeft de productie heel wat voeten in de aarde gekend. Peckinpahs oorspronkelijke versie werd door het testpubliek unaniem uitgespuwd en de versie die we tot op de dag van vandaag kennen is dan ook de hermonteerde studioversie, die bewerkt werd na Peckinpahs ontslag. Het is pas recentelijk dat de beruchte director’s cut vrijgegeven is; de geschrapte scènes blijken vooral seks- en geweldscènes te zijn, waardoor eens te meer blijkt dat het puriteinse Amerika geen hedendaagse trend is.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray