Zoeken

The Other Boleyn Girl

  • Cinevision.be/nl quoteert The Other Boleyn Girl met een 2/5
  • Regisseur: Justin Chadwick
  • Cast: Eric Bana, Natalie Portman, Scarlett Johansson
  • Genre: Historisch drama
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum: 09-04-2008
  • DVD: 24-07-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Other Boleyn Girl"

Niet alleen anno 2008, maar ook in de 16de eeuw is de menselijke hunkering naar macht en status niet te onderschatten. Getuige daarvan het verhaal van de zusjes Boleyn, dat toont hoe een vader - Thomas Boleyn, die zijn naam maar wat graag aan die van de koning wil linken - zijn dochters prostitueert om slechts een paar trapjes op de sociale ladder te kunnen klimmen. Wat klinkt als een feilloos plan blijkt later echter weinig meer dan een faliekant afgelopen poging, die de geschiedenis van het katholieke Engeland voor altijd veranderd heeft.

Het opzet was nochtans simpel: Anne (Natalie Portman) werd opgedragen Henry VIII (Eric Bana), de regerende koning, te verleiden. Als een jachtongeval haar echter in ongenade brengt, valt Henry’s oog op zusje Mary (Scarlett Johansson), die als joker wordt uitgespeeld. Met succes, zo blijkt, want Henry valt als een blok voor de blonde verschijning, die getrouwd is met William Carey, van wie ze uiteindelijk een kind zal krijgen. Maar de hormonen van een Engels leider blijken evenzeer wispelturig, want nog voor Mary van haar spruit bevalt, ligt Henry, die in feite ook nog steeds getrouwd is met Catharina van Aragon, aan de voeten van Anne, die na een mislukte romance en een ballingschap aan het Franse hof haar heroptreden maakt in Engeland. Ze is getransformeerd in een verleidelijke vamp, die het libido van de koning wel heel erg onder druk zet.

Zoals het gros van de cineasten, die zich aan een historisch epos wagen, besteedt ook Justin Chadwick, vooral bekend van een heleboel Britse tv-series, meer aandacht aan de grootscheepse beeldvoering dan aan de storytelling. De geschiedenis van de Boleyn-zusjes heeft sowieso al iets van een epoquesoap, en zo brengt Chadwick het ook in beeld, de historische correctheid aan zijn renaissancistische laars lappend. De dialogen klinken even statisch als de imposante kastelen waarin de personages twee uur lang verloren lopen. Personages, die letterlijk en figuurlijk gevangen zitten in somptueuze kledij en daardoor nooit de ademruimte krijgen, die hen van het karikatuurstatus had kunnen ontdoen. Bovendien zit er iets grondigs mis in het tijdsverloop. Niet zozeer in de chronologie, als wel in de snelheid. Het eerste uur neemt Chadwick nog rustig de tijd om zijn verhaal uit de doeken te doen, maar in het tweede luik haspelt hij de ene affaire of geboorte na de andere af, met als resultaat dat de dramatische wendingen je na een poosje steenkoud laten. Even koud als de vele portalen en binnenkamers, waaraan wél met de nodige zorg aandacht wordt geschonken.

Eric Bana weet nog wel te overtuigen als de legendarische koning, maar Scarlett Johansson - ze is ver verwijderd van ‘Girl With A Pearl Earring’ - en vooral Natalie Portman vallen veel te licht uit. Mooie meisjes kunnen geschiedenis schrijven, zo bewijst deze film, maar de twee actrices in de hoofdrol zullen dat allerminst met deze film doen

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray