Zoeken

Over The Hedge

  • Cinevision.be/nl quoteert Over The Hedge met een 2/5
  • Regisseurs: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
  • Cast: Bruce Willis, Garry Shandling, Nick Nolte
  • Genre: Animatie
  • Duur: 83 minuten
  • Releasedatum: 19-07-2006
  • DVD: 26-10-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Over The Hedge"

Graag willen wij een oproep doen aan de hedendaagse giganten in de animatiewereld: hyperkinetische eekhoorns zijn enerverend, weinig origineel en voegen doorgaans niets toe aan het geheel. Zo ook het harige druiloortje in ‘Over The Hedge’, een deels geslaagde, deels onnozele animatiefilm, waarin de hoofdrollen opnieuw weggelegd zijn voor een stel dieren.

RJ (Bruce Willis) is een wasbeer, die betrapt wordt op het stelen van een hele hoop voedsel. Als straf krijgt hij de opdracht om binnen de week diezelfde lading voedsel opnieuw tevoorschijn te toveren. RJ is ten einde raad en komt terecht bij een groepje dieren, die net ontwaken uit hun winterslaap. Het nieuwe seizoen begint voor hen echter met een domper: hun prachtige bos is grotendeels omgebouwd tot een luxueuze woonwijk. Mooiprater RJ ziet hier echter wel het voordeel van in en weet de nogal conservatieve dierengroep te overtuigen om samen met hem op avontuur te trekken. Wat z’n nieuwbakken kameraden echter niet weten, is dat RJ vooral met z’n eigen belangen bezig is in plaats van met het aanleggen van een stevige wintervoorraad.

‘Over The Hedge’ is als moderne animatiefilm uitermate schaars met z’n filmische verwijzingen. Hoewel we dit dan ook hoogst aangenaam vinden, zorgen de weinige allusies op enkele niet te versmaden filmklassiekers (de ‘Stella’-scène is zo weggelopen uit de Brando-classic ‘A Streetcar Named Desire’!) echter voor de meest geslaagde momenten. Het mag dan een dubbeltje op z’n kant lijken, maar eigenlijk heeft ‘Over The Hedge’ qua verhaal bitterweinig om het lijf om anderhalf uur lang te beklijven. De humor is slechts sporadisch grappig en veel personages zijn niet voldoende uitgetekend. Het grappige is dan ook dat ons favoriete karakter - een erg op z’n strepen staande kat - niet eens tot de nieuwe dierenvriendenkring behoort.

De stemmenregie is niet slecht, maar verre van opvallend. Bruce Willis is plezierig, Nick Nolte is zoals altijd een genot om naar te luisteren en ook de middelmatige acteur Eugene Levy blijkt met z’n stem alleen beter voor de dag te komen, maar de overige castleden (William Shatner! Garry Shandling! Steve Carell!) zijn ingesteld op automatische piloot. ‘Over The Hedge’ is geen volslagen ramp, maar met dergelijke publiekstrekkers op de affiche hadden we er ons toch iets meer van voorgesteld.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray