Zoeken

Owning Mahowny

  • Cinevision.be/nl quoteert Owning Mahowny met een 2/5
  • Regisseur: Richard Kwietniowski
  • Cast: Philip Seymour Hoffman, Minnie Driver, John Hurt
  • Genre: Drama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-06-2005
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Owning Mahowny"

Richard Kwietniowski mag dan al weinig bekend in de oren klinken, de scenarist-regisseur was in het verleden reeds verantwoordelijk voor het niet te versmaden ‘Love And Death On Long Island’. Zes jaar later is hij terug met ‘Owning Mahowny’, een psychologisch drama met Philip Seymour Hoffman in de hoofdrol. Alleen jammer dat onze hoge verwachtingen niet ingelost werden.

Dan Mahowny (Philip Seymour Hoffman) is een onopvallende bankmanager in Toronto. Hij is een echte Jan Modaal; hij leeft bescheiden, rijdt in een tweedehands auto en heeft een relatie met een al even onopvallend meisje Belinda (Minnie Driver). Maar dat is allemaal schijn, want niemand weet van Mahowny’s gokprobleem. Zijn positie bij de bank stelt hem in staat miljoenen te verduisteren om z’n eigen behoeftes te financieren. Zijn bazen hebben rotsvast vertrouwen in hem, de casinobaas ziet in hem de perfecte klant en z’n vriendin hoopt op een romantische toekomst. Hoe kan Mahowny z’n bedrog voor al deze mensen verborgen houden? ‘Owning Mahowny’ is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de grootste eenmansbankfraude uit de Canadese geschiedenis.

Het verhaal biedt stof tot tal van goede uitwerkingen, maar Kwietniowski blijft steken bij een oeverloos saaie film, die nauwelijks vooruit gaat en zich beperkt tot oninteressante dialogen en trage, slepende scènes. Het is jammer dat het eigenlijke verhaal soms naar de achtergrond geschoven wordt voor bijkomstige gesprekken tussen bijvoorbeeld Mahowny en z’n geliefde. Philip Seymour Hoffman is een schitterend acteur, maar ook hij kan deze lang aanvoelende kroniek niet rechttrekken. Ook John Hurt en Minnie Driver lopen er grotendeels voor spek en bonen bij. ‘Owning Mahowny’ heeft een razend interessant uitgangspunt en heeft zelfs potentieel voor een spannende thriller, maar het resultaat is een lang uitgesponnen drama zonder pointe.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray