Zoeken

P2

  • Cinevision.be/nl quoteert P2 met een 3/5
  • Regisseur: Franck Khalfoun
  • Cast: Rachel Nichols, Wes Bentley, Simon Reynolds
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 05-03-2008
  • DVD: 15-10-2008
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "P2"

Kerstmis is een periode van feesten, geluk, familie en gezellig samenzijn. Maar wat als je net tijdens die jaarlijkse hoogmis aan sentimentele felicitaties nachtdienst hebt en je moederziel alleen als beveiligingsagent in je kantoortje moet resideren, starend naar de vele bewakingscamera’s, die niemand registeren? Het is nooit zo rustig als nu, want iedereen zit met de benen onder tafel, snakkend naar de gevulde kalkoen en de dessertstronk. Je zou voor minder hunkeren naar een beetje warmte.

Al heeft Tom (Wes Bentley), de nachtwaker uit het op een scenario van Alexandre Aja gebaseerde ‘P2’, zijn kerstavond zorgvuldig gepland. Hij heeft al lange tijd een oogje op de aantrekkelijke Angela (Rachel Nicols), die echter niets anders doet dan werken. Dagelijks maakt ze overuren en ook op kerstavond is ze één van de laatste werkende zielen op kantoor. Ook al wordt ze verwacht op een - je raadt het al - familiefeestje. Als haar auto plots niet wil starten, roept ze de hulp in van Tom, die ze tot dan toe nog nooit persoonlijk ontmoet heeft. Tom toont zich van z’n meest behulpzame kant, maar al snel blijkt hij er een verborgen agenda op na te houden. Hij verdooft Angela en ketent haar vast aan de tafel, die hij gracieus versierd heeft met kaarsen en bloemetjes. Maar de liefde komt maar van één kant. Als Angela wakker wordt en ze ontdekt dat ze vastgehouden wordt door een gestoorde verliefde ziel, wil ze maar één ding: vluchten. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je opgesloten zit in een ondergrondse parkeergarage.

Wes Bentley, van wie we sinds z’n veelbelovende carrièrestart in ‘American Beauty’ eigenlijk niets opmerkelijks meer gezien hebben, doet het in het eerste uur niet onaardig als psychisch gestoorde bewakingsagent; hij balanceert op de dunne koord tussen overdreven vriendelijk en licht opdringerig en beetje bij beetje weet hij irritatie op te wekken. Ook bij de kijker. Missie geslaagd, dus, ware het niet dat zijn prima vertolking - en met hem de hele tot dan toe uitstekend opgebouwde film - iets over halfweg hervalt in de gekende clichés van het kat-en-muisgenre. De beheerste Tom wordt plots een ongecontroleerde, dolgedraaide killer die met een bijl door z’n garage trekt, terwijl het mogelijke slachtoffer duidelijk haar hersenen reeds op non-actief heeft gezet. De gillende babe wordt vertolkt door de onbekende Rachel Nicols, wier carrière evenwel niet door deze film gelanceerd zal worden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray