Zoeken

Assault On Precinct 13

  • Cinevision.be/nl quoteert Assault On Precinct 13 met een 2/5
  • Regisseur: Jean-François Richet
  • Cast: Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Gabriel Byrne
  • Genre: Actie
  • Duur: 109 minuten
  • Releasedatum: 02-03-2005
  • DVD: 25-10-2005
  • Distributeur: Les Films De L'Elysée
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Assault On Precinct 13"

De remakes swingen tegenwoordig de pan uit; vaak zijn ze overbodig en in negentig procent van de gevallen ook nog eens veel minder dan hun respectievelijke origineel. De volgende prent die op een nieuwe versie getrakteerd wordt is ‘Assault On Precinct 13’, John Carpenters cultklassieker uit de jaren zeventig. Hoewel deze geüpdatete versie een paar knap geënsceneerde scènes bevat, moeten we ook nu weer concluderen dat het resultaat een maat voor niks blijkt.

Aan het scenario werd bitterweinig gesleuteld; alleen vindt de actie nu plaats tijdens de besneeuwde overgang van oud naar nieuw en wordt het geïsoleerde politiebureau niet meer geattaqueerd door een niet nader uitgewerkte straatbende, maar wel door een stelletje corrupte flikken. Tijdens de fenomenale openingsscène bewijst Richet zich nog een begenadigd cineast door een razend spannende achtervolging, gefilmd op rauwe wijze, én met niet al te beweeglijke handcamera.

Deze ijzersterke opener is jammer genoeg niet de voorbode voor wat een heerlijk gechoreografeerd schietfestijn had kunnen worden. Hoewel de spanning in het eerste halfuur nog gestaag wordt opgebouwd, loopt het mis bij de uiteindelijke belegering van de verlaten politiekazerne. De actie is vaak onduidelijk en na een halfuurtje wordt ze vooral eentonig en langdradig. Bovendien slaagt Richet er niet in zich te focussen op het claustrofobische aspect van z’n verhaal, want zonder enige schroom verschuift hij de teleurstellende finale van z’n nogal rigide knaller naar een mistig, sterk bebost woud, waarin de verschillende protagonisten de strijd man tegen man kunnen uitvechten.

Ethan Hawke loopt er heel de film bij als een verdorde plant, Laurence Fishburne zit met z’n gedachten nog steeds verstrengeld in ‘The Matrix’, Gabriel Byrne debiteert non-stop de meest debiele dialogen, Maria Bello is een wandelend cliché en Brian Dennehy - sinds lange tijd terug op groot scherm te bewonderen - geeft gestalte aan een oninteressant karakter, tot wiens belangrijkste wapenfeiten het inschenken van een tasje koffie behoort. ‘Assault On Precinct 13’ is overduidelijk bedoeld als slechte camp, maar jammerlijk is het resultaat niet meer dan een overbodige en hopeloos afgezaagde actiefilm!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray