Zoeken

Pan's Labyrinth

  • Cinevision.be/nl quoteert Pan's Labyrinth met een 2/5
  • Regisseur: Guillermo del Toro
  • Cast: Sergi Lopez, Ivana Baquero, Ariadna Gil
  • Genre: Fantasy
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum: 22-11-2006
  • DVD: 25-10-2007
  • Distributeur: Paradiso Films
  • DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Pan's Labyrinth"

Guillermo Del Toro is een horrorfanaat, zoveel is zeker. Hij raakte bekend met twee horrorfilms - ‘Cronos’ en ‘Mimic’, koos er vervolgens voor om de lowbudgethorror ‘The Devil’s Backbone’ in z’n thuisland te draaien en keerde tot slot opnieuw terug naar Hollywood om de gruwelgetinte blockbusters ‘Blade II’ en ‘Hellboy’ op z’n palmares te zetten. Het is dus niet meer dan logisch om van ‘Pan’s Labyrinth’, z’n nieuwste waarvoor hij tevens het scenario schreef, ook een horrorfilm te verwachten. Niets is minder waar. Uiteraard zijn enkele typische genre-invloeden opnieuw aanwezig, maar de uitwerking is volledig anders.

Spanje, 1944. De Spaanse burgeroorlog is al enkele jaren voorbij, maar in de noordelijke bergen van Navarra blijft een klein groepje rebellen toch strijd voeren. De tienjarige Ofelia (Ivana Baquero) verhuist samen met haar zwangere moeder (Ariadna Gil) naar Navarra om er bij haar onbekende stiefvader (Sergi Lopez) in te trekken. Haar stiefvader blijkt echter een fascistische officier te zijn, die de opdracht heeft gekregen om met de hulp van z’n troepen de rebellen te verdrijven. Ofelia kan het niet goed vinden met haar stiefvader en zoekt haar heil in de omgeving. Ze ontdekt een met planten overgroeid, vervallen labyrint, waarin ze Pan (Doug Jones) ontmoet, een mysterieuze verschijning, die Ofelia meeneemt naar een heel nieuwe wereld.

In ‘Pan’s Labyrinth’ vermengt Del Toro fictie en realiteit, maar hij weet duidelijk niet goed welke kant hij het liefst op wil. Z’n oorlogstaferelen zijn het meest prominent aanwezig, maar missen diepgang en blijven over het algemeen aan de oppervlakte dobberen. De iets minder aanwezige sprookjesscènes daarentegen zijn ware pareltjes, maar voelen het gros van de tijd niet op hun plaats in het grotere geheel. Nochtans is ‘Pan’s Labyrinth’ visueel bijzonder verzorgd; Pan is een mooie creatie en de omgeving is erg creatief in beeld gebracht.

Qua acteerwerk heeft de prent dan weer wat minder te bieden. Hoofdrolspeler Sergi Lopez doet het niet echt slecht, maar z’n personage is zo karikaturaal dat je moeilijk van een acteur kan verwachten dat hij er een mens van vlees en bloed van maakt. Ook de jonge Ivana Baquero is niet bijster overtuigend als sprookjesgekke avonturierster. ‘Pan’s Labyrinth’ barst van het potentieel, maar weet eigenlijk nergens echt te beklijven.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray