Zoeken

The Passion Of The Christ

  • Cinevision.be/nl quoteert The Passion Of The Christ met een 4/5
  • Regisseur: Mel Gibson
  • Cast: James Caviezel, Monica Bellucci, Maia Morgenstern
  • Genre: Drama
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum: 07-04-2004
  • DVD: 06-10-2004
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Passion Of The Christ"

Negen jaar na historisch epos ‘Braveheart’, neemt road warrior Mel Gibson opnieuw plaats achter de camera voor ‘The Passion Of The Christ’, een nieuwe bevestiging van zijn passie voor het katholieke geloof. In de Verenigde Staten bracht de film na vijf dagen meer op dan het derde deel in Peter Jacksons ‘Lord Of The Rings’-trilogie. Het verhaal vangt aan in de Tuin der Olijven net na het Laatste Avondmaal. Door Judas (Luca Lionello) verraden, wordt Jezus (James Caviezel) door een horde soldaten gearresteerd en naar Jeruzalem getransporteerd. Daar wordt hij door zowel de magistraten als het volk beschuldigd van blasfemie, ze eisen de doodstraf.

Mel Gibson bewijst opnieuw een goed cineast te zijn en houdt er een strak, vurig tempo op na. Hij toont zich bovendien een meesterlijk verteller en brengt de laatste twaalf uren uit het leven van Jezus traditiegetrouw, maar erg boeiend in beeld. De meeste controverse zal hij ongetwijfeld uitlokken met de vijftien minuten durende foltering, waarin het lichaam van de Messias zwaar toegetakeld wordt. Gibson schuwt de gruwel niet, in deze en andere wrede scènes laat hij het bloed rijkelijk vloeien. Een ander orgelpunt in deze cinematografisch hoogstaande film is de halfuur durende klimtocht naar de Calvarieberg, waarbij Jezus zelf zijn kruis meesleept, maar onderweg wordt gestenigd, bespuwd en geslagen.

Van een acteerprestatie van James Caviezel is misschien moeilijk sprake, niettegenstaande doen we onze hoed af voor de indrukwekkende, fysieke inspanning van de hoofdacteur, die tijdens de opnames enkele letsels opliep. Van de bijrollen onthouden we vooral Monica Bellucci als Maria Magdalena en de emotionele Maia Morgenstern als Maria. ‘The Passion Of The Christ’ is opgenomen in de Latijnse, Aramese en Hebreeuwse taal, maar dit voelt nergens als een hinderpaal. Hoewel Jezus-films niet meteen ons ding zijn, hebben we het grootste respect voor Mel Gibson, die met deze prent een knappe, hetzij conventionele, maar knap gechoreografeerde waarneming van het historisch epos aflevert. Ondersteund door de composities van John Debney, bezorgt deze film ons twee uur lang aangrijpende cinema, dat nergens goedkoop of sensatiebelust aanvoelt. Zoek gerust de zaal op waar deze film draait, Gibson zij met u!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray