Zoeken

Persepolis

  • Cinevision.be/nl quoteert Persepolis met een 3/5
  • Regisseurs: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
  • Cast: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Sean Penn
  • Genre: Animatie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum: 21-11-2007
  • DVD: 20-08-2008
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Persepolis"

Onder de noemer ‘het kunnen niet altijd uit digitale pixels gevlochten pinguïns of leeuwen zijn’, brengt de Iranese Marjane Satrapi ons met ‘Persepolis’ een heel ander soort animatiefilm. Eentje waar niet zozeer de computergestuurde beeldjes de boventoon spelen - al oogt de prent ook bijzonder fraai - maar wel het mooie coming of age-verhaal over een jong meisje dat haar hele leven lang heeft gevochten tegen vooroordelen, tradities en onderdrukking van de vrouw. Erg ver heeft Satrapi niet moeten zoeken. ‘Persepolis’ is immers gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van haar hand, waarvoor ze dan weer de mosterd haalde bij haar eigen belevenissen als tiener in Iran.

In haar jonge jaren zag ze met lede ogen toe hoe familieleden werden opgesloten of gefusilleerd tegen de achtergrond van de val van de sjah en de Iraanse revolutie. Ze ging gebukt onder de opgelegde regels voor vrouwen en ze ervoer dat wie zijn mond opentrok meteen tot de orde werd geroepen. En dan hebben we het nog niet gehad over de langdurige oorlog tussen Iran en buurland Irak. Het was er anno de jaren tachtig niet makkelijk vertoeven en daarom stuurden haar ouders de jeugdige Marjane naar Oostenrijk, waar ze haar eerste amoureuze ervaringen opdeed en waarin ze in contact kwam met de punkperiode. Heimwee knaagde echter aan haar en ze besloot na een paar jaar al terug te gaan naar Teheran. Alleen besloot ze nu niet meer haar mond te houden en haar kritiek op de maatschappij niet voor zichzelf te houden.

‘Persepolis’ is een mooi en vertederend verhaal over een sterke vrouw in een samenleving die daar niet zat op te wachten. De film werkt het best omdat Satrapi niet louter een opsomming brengt van de gebeurtenissen die Satrapi’s jeugd hebben bepaald, maar omdat ze haar thema (en dus ook zichzelf) met de nodige zelfspot afbeeldt. Daardoor worden de in wezen zware lotgevallen veelvuldig onderbroken door zeer komische intermezzo’s, die je niet alleen aan het lachen brengen, maar die je ook zullen raken op de plaats waar je het niet zou verwachten: in je hart. De hoofdzakelijk zwart-wit fotografie is bloedmooi in al zijn eenvoud en demonstreert dat een film er niet noodzakelijk kleurrijk of realistisch hoeft uit te zijn om te slagen in z’n opzet. Met stemmen van onder andere Sean Penn, Iggy Pop, Catherine Deneuve en vooral Chiara Mastroianni zit het ook in de vocaalsectie meer dan snor. ‘Persepolis’ is een animatiefilm met een hart.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray