Zoeken

Pineapple Express

  • Cinevision.be/nl quoteert Pineapple Express met een 3/5
  • Regisseur: David Gordon Green
  • Cast: Seth Rogen, James Franco, Kevin Corrigan
  • Genre: Actiekomedie
  • Duur: 111 minuten
  • Releasedatum: 19-11-2008
  • DVD: 07-05-2009
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Pineapple Express"

Zelden zo’n aanstekelijke promotie voor softdrugs gezien als ‘Pineapple Express’, een actiekomedie ontsproten aan het brein van ‘Superbad’-scenaristenduo Seth Rogen en Evan Goldberg. Vanzelfsprekend geproduceerd door tempobeul Judd Apatow, die het begrip overexposure niet in zijn woordenboek heeft staan. En waarom zou hij? Op ruim een jaar tijd heeft hij meer dan vijf films gefinancierd en niet één ervan flopte. En ook al waren ze niet allemaal even geïnspireerd (‘Step Brothers’ en ‘Walk Hard’ zijn de zure appels in de mand), ze blazen een nieuwe en welgekomen frisse wind doorheen het komedielandschap en laten de oneindige reeks parodiefilms, die voor komedie moeten doorgaan, moeiteloos achter zich.

‘Pineapple Express’ valt een beetje tussen twee stoelen. De warmhartige machohumor - in Apatow’s films gaat het vaker over mannelijke vriendschappen - en het doldwaze acteerwerk doen je eens schateren, dan weer geeuwen, wat maakt dat deze andermaal eigenzinnige mix van stonerkomedie en gewelddadige actieprent niet altijd even overtuigend doel treft. Bij momenten lijkt het er zelfs op dat Rogen en Goldberg zelf iets te veel aan hun joint hebben gelurkt, waardoor hun eens zo heldere visie (check het briljante script van ‘Superbad’) af en toe in iets te veel rook gehuld blijft. Maar tussen al die rook valt gelukkig wél nog een prima plot te ontwaren, die de film aardig op gang houdt.

Rogen speelt de rol van Dale Denton, een sjofele dertiger die van overal afkeurende blikken toegeworpen krijgt: van zijn veel jongere vriendin als hij zich weer eens jaloers opstelt tegenover één van haar klasgenoten, van haar ouders omdat zij hem geen goeie match vinden én van iedereen die hij vanuit zijn job een dagvaarding onder de neus wrijft. De enige bij wie hij terecht kan zonder dat hij op z’n tellen moet passen, is z’n potdealer Saul (een hilarische James Franco), die als enige pineapple express, een zeer exclusieve wietsoort, verkoopt. Wanneer Dale getuige is van een moord en in the heat of the moment zijn sigaret uit het autovenstertje laat vallen, hoeft de lokale drugsbaron, die Dale gadesloeg tijdens het uitvoeren van die moord, dus niet ver te zoeken om zijn getuige op het spoor te komen. Het enige wat hij moet doen, is het spoor volgen van die zeldzame marihuanaconcentratie die hij op zijn oprit aantreft. Reden genoeg dus voor de twee om het op een lopen te zetten.

Wat volgt, is een prettig gestoorde actiekomedie die de juiste vibe niet altijd weet te vatten, maar ludiek gekruid wordt met ongewone humor (het telefoongesprek tussen Dale en zijn lief is een instant-klassieker) en onverwacht bloederige exploten, die er de vaart aardig inhouden. Niet alle grappen werken even goed in nuchtere toestand en af en toe heb je het gevoel getuige te zijn van een waanzinnige trip waar je zelf geen deel van uitmaakt, maar de chemie tussen Rogen en Franco is zo aanstekelijk dat een kamerbrede glimlach niet te onderdrukken valt. Al zal de meest rabiate niet-roker het wellicht eerder op een lopen zetten van het nogal positieve daglicht waarin marihuana geplaatst wordt. Moraalridders zijn bij ‘Pineapple Express’ dus niet op hun plaats. De liefhebber van een leuke komedie daarentegen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray