Zoeken

Planet Terror

  • Cinevision.be/nl quoteert Planet Terror met een 2/5
  • Regisseur: Robert Rodriguez
  • Cast: Rose McGowan, Josh Brolin, Freddy Rodriguez
  • Genre: Horror
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum: 24-10-2007
  • DVD: 20-03-2008
  • Distributeur: A-Film
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Planet Terror"

Waar ligt de lijn tussen kitsch en kunst? En waar schuilt zich de grens tussen bewuste en onbewuste non-kwaliteit? Het zijn twee vragen die een paar uur na de visie van ‘Planet Terror’, het door Robert Rodriguez ingeblikte tweede luik in het met veel bravoure aangekondigde ‘Grindhouse’-project dat hij samen met z’n filmbuddy Quentin Tarantino op de rails zette, nog altijd door ons hoofd spoken.

Eén ding is zeker: de Mexicaanse filmer heeft het concept - breng een ode aan de groezelige jaren zeventig cultcinema die je alleen maar kon aanschouwen in dito bioscoopzaaltjes - veel nauwer benaderd en levert met deze cartooneske zombieslasher dan ook een film die perfect aansluit bij de obscure door Roger Corman en co geproduceerde B-projecten. Karikaturale personages die de meest onzinnige dialogen debiteren, over de top effecten, een missing reel (een verdwenen scène) en de obligate krassen en kraakjes, het zijn allemaal typische Grindhouse-factoren die ook in ‘Planet Terror’ schering en inslag zijn. Maar het maakt er nog geen goede film van.

De plot is akelig eenvoudig: een biochemisch gas komt vrij en besmet de bevolking van een ‘ons kent ons’-dorpje, waardoor negentig procent van de inwoners transformeren in een blubberend stelletje (je moet het zien om het te geloven!) ondoden. Een film als deze afmaken op z’n eenvoudige scenario zou natuurlijk al te makkelijk zijn, maar toch kan Rodriguez nergens verhullen dat z’n nieuwste een wel erg lege doos is. Zo zijn de komische terzijdes veeleer schaars en gezien hij z’n uiterste best heeft gedaan om alles zo tweederangs mogelijk in te blikken, kunnen we ook bezwaarlijk van een geslaagde film spreken.

Dat brengt ons namelijk meteen terug naar onze beginvraag. Wanneer is iets goed omdat het zo slecht is? Zelf zijn we er nog niet uit, maar wél weten we dat ‘Planet Terror’ na een goed uur helemaal uitgewerkt is en dat de vervelende finale veel te lang aansleept. Het handvol écht coole scènes (de duels tussen de dokteres en haar man; het hoofd van Fergie) dreigt dan ook te verdwijnen in de lang aanslepende (de film klokt af op bijna twee uur!) potpourri van geforceerde vunzigheden. Wel catchy: de vette bluesy rocksoundtrack, die in pure Carpenter-traditie door Rodriguez zelf werd gecomponeerd. Josh Brolin amuseert zich kostelijk als de dokter from hell en ook de twee leading ladies zijn heerlijk tongue in cheek, maar voor de rest valt er maar weinig te beleven. Wat doet het er namelijk toe dat Michael Biehn, Bruce Willis en Freddy Rodriguez stoïcijns slecht staan te acteren? We weten dat ze het doen omdat het zo hoort, maar het dreigt na een tijdje danig op de zenuwen te werken. Vanuit ‘Grindhouse’-oogpunt heeft Rodriguez prima z’n werk gedaan, maar als je een iets te letterlijke kopie tracht te brengen van een slechte B-film, heb je dan zelf ook geen mindere film gemaakt? Wel, ja.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray