Zoeken

Les Poupées Russes

  • Cinevision.be/nl quoteert Les Poupées Russes met een 4/5
  • Regisseur: Cédric Klapisch
  • Cast: Romain Duris, Audrey Tautou, Cécile De France, Kelly Reilly
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 128 minuten
  • Releasedatum: 22-06-2005
  • DVD: 16-08-2007
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Les Poupées Russes"

Drie jaar na de sleeperhit ‘L’Auberge Espagnole’, slaan cast en crew opnieuw de handen in elkaar voor ‘Les Poupées Russes’, een vervolg dat minstens even charmant, geestig en goed geschreven is als z’n succesvolle voorganger. Vijf jaar na het Erasmus-avontuur in Barcelona is Xavier (Romain Duris), werkzaam als schrijver te Parijs, nog steeds op zoek naar de ware liefde. Z’n zoektocht leidt hem van bed tot bed, van Parijs naar Londen en zelfs tot in Sint-Petersburg, alwaar alle Erasmus-studenten van weleer een reünie houden op het trouwfeest van één van hen.

Scenarist-regisseur Cédric Klapisch richt zich in dit vervolg slechts op een viertal van de hoofdpersonages uit ‘L’Auberge Espagnole’ en diept deze karakters tot in de puntjes uit. We maken nog uitgebreider kennis met de weifelende Xavier, die hier zelfs nog meer liefjes verslijt dan in de eerste film, en als schrijver veel meer ad rem uit de hoek komt. Het scenario zit misschien wat fragmentarisch in elkaar, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de geniale karakterstudie, die Klapisch centraal stelt in deze intellectuele relatieschets.

‘Les Poupées Russes’ balanceert bovendien op een tragikomische koord; eens is de film dramatisch, dan weer hilarisch. Nooit vervalt de prent echter in de voorspelbare pathetiek van de romantische cinema; je moet het Klapisch nageven dat hij een oprecht en eerlijk verhaal vertelt zonder ook maar ergens tenenkrommend sentimenteel te worden. De voortdurende voice-over van het hoofdpersonage is bovendien erg vindingrijk geschreven en kaart op messcherpe wijze enkele traditionele thema’s aan. Visueel is ’s mans nieuwste eveneens een pareltje. Niet zozeer omwille van de decors, maar vooral door z’n gebruik van parallelmontages en de bij momenten wel erg surreële beeldvoering (de fluitspeler!).

Frans talent Romain Duris schittert opnieuw in de hoofdrol. In de meest opvallende bijrollen is het uitkijken naar een meer op de voorgrond tredende Audrey Tautou, de Belgische actrice Cécile De France en de Britse Kelly Reilly. Bogend op een schitterende soundtrack, een van gevatte dialogen bolstaand scenario, fantastische vertolkingen en een flinke dosis charme, is ‘Les Poupées Russes’ een meer dan waardige sequel!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray