Zoeken

Practical Pistol Shooting

  • Cinevision.be/nl quoteert Practical Pistol Shooting met een 2/5
  • Regisseur: Mark Helfrich
  • Cast: Michael Pas, Rik Van Uffelen, Bien De Moor
  • Genre: Drama
  • Duur: 89 minuten
  • Releasedatum DVD: 04-03-2008
  • Distributeur DVD: Bridge Entertainment Group
Bekijk de cover van de film "Practical Pistol Shooting"

Jaarlijks sterven er verschillende mensen ten gevolge van ‘random shooting’, een verschrikkelijke gebeurtenis waarbij iemand met een pistool of geweer een locatie uitpikt en daar wild in het rond begint te schieten. Getraumatiseerde overlevenden, zwaargewonden en doden zijn het resultaat.

In Amerika heeft het fenomeen zich de afgelopen jaren in verschillende scholen afgespeeld, maar ook op andere plaatsen valt het af en toe voor. In winkelcentra bijvoorbeeld, zoals in ‘Practical Pistol Shooting’, een film uit de zevendelige eerste Faits Divers-reeks. De regisseur is niemand minder dan Willem Thyssen, die met deze film z’n langspeelfilmdebuut aflevert, maar al een indrukwekkende carrière uitbouwde als producent, van onder andere de briljante animatiefilm ‘Een Griekse Tragedie’ van Nicole Van Goethem, waarvoor hij zelfs een Oscar in ontvangst mocht nemen.

‘Practical Pistol Shooting’ vertelt het verhaal van Jonas (Michael Pas), een radioloog wiens vrouw in een diepe coma belandt nadat ze tijdens een ‘random shooting’ zwaar geraakt werd. De kans dat ze ooit weer de oude wordt of dat ze zelfs nog maar ontwaakt, is miniem. Haar zus stelt euthanasie voor, maar vaderlief blijft hoop koesteren. Jonas zit tussen twee vuren en lijkt in eerste instantie de situatie rationeel te benaderen, maar wanneer hij erachter komt dat zijn vrouw er een verborgen agenda op nahield, dreigt hij zichzelf helemaal te verliezen.

‘Practical Pistol Shooting’ stelt enkele interessante vragen en kaart een gevoelig thema aan, maar het is de nogal knullige zijplot over ‘het verborgen leven’ van de comateuze vrouw die het geheel een nogal geforceerde indruk geven. De afwikkeling is niet heel geloofwaardig en de emotionele mokerslag die deze film had kunnen toedienen, blijft jammer genoeg uit. Aan de acteurs zal het nochtans niet gelegen hebben. Michael Pas is één van de betere acteurs van zijn generatie - het was lang geleden hem nog eens een film helemaal op z’n eentje te zien dragen - en het pleit voor zijn kwaliteiten dat hij een personage, dat op het einde wél echt heel ver over de schreef gaat, toch nog boeiend kan portretteren. Hij wordt geflankeerd door Bien De Moor en Rik Van Uffelen als respectievelijk zijn schoonzus, die haar emoties lijkt te onderdrukken, en de vader, die er alles voor over heeft om zijn dochter te verzorgen. Tot slot vermelden we ook nog graag de vertolking van revelatie Jaela Cole als Jonas’ vrouw. We onthouden dus vooral de fantastische acteerprestaties en de potentie van Willem Thyssen als regisseur, al zijn we er rotsvast van overtuigd dat ‘Practical Pistol Shooting’ met een strakker script nog meer naar de keel had kunnen grijpen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray