Zoeken

The Prestige

  • Cinevision.be/nl quoteert The Prestige met een 4/5
  • Regisseur: Christopher Nolan
  • Cast: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, David Bowie
  • Genre: Thriller
  • Duur: 128 minuten
  • Releasedatum: 10-01-2007
  • DVD: 27-06-2007
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Prestige"

Soms denken we met weemoed terug aan onze lagereschooltijd; het leven was nog ongecompliceerd en bestond grotendeels uit het afschuimen van allerhande verjaardagsfeestjes van klasgenootjes. Naast de traditionele taart- en pannenkoekenfestijnen maakte in vijf op de tien gevallen ook een goochelaar zijn opwachting. Je kent ze wel, het type dat met simpele kaarttrucs, onduidelijke spreuken, een mooi opgeblonken toverstaf en een heuse ballonnenshow elk kind tussen vijf en twaalf jaar maar liefst twee uur lang stil kan houden. Daar kan geen supernanny tegenop.

Maar goed, dat stadium zijn we reeds lang ontgroeid en Christopher Nolan, regisseur van het briljante ‘Memento’ en de superieure blockbuster ‘Batman Begins’, zou meer dan een stel konijnen of enkele verloren gewaande duiven uit z’n artistieke hoed moeten toveren om ons aan het scherm te kluisteren. In ‘The Prestige’, gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Christopher Priest, verhaalt hij de lotgevallen van twee rivaliserende goochelaars, die het levende bewijs zijn dat een succesvolle entertainer z’n handen vuil moet maken om aan de top te staan.

Visueel ziet het er allemaal uitermate verzorgd uit; oogverblindende decors en een schitterende fotografie weten de sfeer van het Victoriaanse Engeland uitstekend te vatten. Hugh Jackman en Christian Bale zijn voortreffelijk als concurrenten, ook al zijn het vooral de bijrollen van twee Britse legendes die het meeste indruk nalaten. Enerzijds is er Michael Caine, een oude rot in het vak, wiens onmetelijk talent blijft verbazen en wiens werkdrift nog steeds bewonderenswaardig is. Anderzijds maakt popicoon David Bowie z’n opwachting; het is jammer dat de man niet meer voor de camera staat, want z’n natuurlijke charisma en heerlijke tongval zijn al voldoende om onze haren te doen rijzen. In de vrouwelijke bijrollen is het uitkijken naar de immer aanwezige Scarlett Johansson - eerder tegenover Jackman in het plezierige ‘Scoop’ - en de onbekende, maar daarom niet minder getalenteerde Rebecca Hall.

Maar hoe goed de acteurs zich ook weten te onderscheiden, de grootste pluim gaat ongetwijfeld uit naar de magnifieke storytelling, die Nolan hier eens te meer tentoonspreidt. ‘The Prestige’ is ongezien strak verteld - flashbacks en flashforwards waren nooit eerder zo gestructureerd - en blijft meeslepend tot de verrassende ontknoping. Een ingenieuze thriller.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray