Zoeken

Pride & Prejudice

  • Cinevision.be/nl quoteert Pride & Prejudice met een 3/5
  • Regisseur: Joe Wright
  • Cast: Keira Knightley, Matthew MacFadyan, Donald Sutherland
  • Genre: Romantisch drama
  • Duur: 135 minuten
  • Releasedatum: 12-10-2005
  • DVD: 13-04-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Pride & Prejudice"

Kostuumfilms zijn nooit ons ding geweest; we houden niet zo van die opgeklopte middeleeuwse toestanden, waarin personages dialogen debiteren die geen enkel rationeel mens ooit over de lippen zou krijgen. Met knikkende knieën begaven we ons dan ook naar ‘Pride & Prejudice’, een veelvuldig verfilmde roman van Jane Austen, die al stonk naar de mottenballen nog voor we er één minuut van gezien hadden. Maar wat waren we aangenaam verrast door deze met kinderlijke frisheid en onweerstaanbare charme gelardeerde verfilming. En ook al speelt dit tijdloze verhaal zich af in de achttiende eeuw, ‘Pride & Prejudice’ voelt moderner dan welk historisch drama ook.

We bevinden ons in het klassenbewuste Engeland, alwaar we kennismaken met de uitgebreide Bennet-kroost. Vijf zusjes, waaronder de vastberaden Elizabeth (Keira Knightley), de doodbrave Jane (Rosamund Pike) en de losbandige Lydia (Jena Malone), worden door hun moeder op elke publieke bijeenkomst steevast opgevoerd met één doel voor ogen: een geschikte man vinden om mee in het huwelijksbootje te treden. Wanneer een rijke vrijgezel z’n intrek neemt in één van de naburige herenhuizen, zijn de Bennets hoopvol. Maar als Elizabeth kennismaakt met de charmante maar zichtbaar snobistische M. Darcy (Matthew MacFadyan), gaan de poppen helemaal aan het dansen.

Het verhaal van ‘Pride & Prejudice’ is bekend genoeg en ook aan de uitwerking heeft beginnend cineast Joe Wright weinig veranderd. Toch kan dit niet beletten dat we meeleven met de voldoende uitgewerkte karakters en dat we naarmate het verhaal vordert heel wat interesse koesteren over het verdere verloop. Het voornaamste pluspunt is overigens Wrights regie; hij neemt rustig de tijd om de omgeving rijkelijk in beeld te brengen en schiet daarbij soms bijzonder mooie plaatjes. Bovendien laat hij vaak de stemming van de personages contrasteren met eens heldere dan weer donkere beelden. Het enige dat we de prent misschien kunnen verwijten is de ietwat snelle afhandeling op het einde - vooraleer we het goed en wel beseffen rolt de eindgeneriek al over het scherm.

Keira Knightley is verre van onze favoriete actrice, maar het moet gezegd dat de ster uit ‘Pirates Of The Caribbean’ en ‘King Arthur’ één van haar beste vertolkingen aflevert. Ze weet bovendien het frivole karakter van haar personage op treffende wijze te vatten. Verder zijn er knappe bijrollen van Donald Sutherland, Brenda Blethyn en nieuwkomer Matthew MacFadyan. We hadden nooit verwacht dat we het zouden zeggen, maar deze ‘Pride & Prejudice’ kunnen we warm aanbevelen!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray