Zoeken

Flawless

  • Cinevision.be/nl quoteert Flawless met een 3/5
  • Regisseur: Michael Radford
  • Cast: Michael Caine, Demi Moore, Lambert Wilson
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 108 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-11-2009
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Flawless"

“Diamonds are a girl’s best friend”, zong Marilyn Monroe reeds in de jaren vijftig. Het bewijs van die stelling wordt opnieuw geleverd in ‘Flawless’, een fictieve vertelling over een zorgvuldig opgezette kraak van een Londense diamantenkluis. Het grootste gevaar komt steeds van binnenin en vaak speelt het zich elke dag voor je ogen af zonder dat je het in de smiezen hebt.

Zodoende houdt niemand rekening met Mr. Hobbs (Michael Caine), de oude klusjesman die toegang heeft tot elke ruimte in de bank en daar op een goeie dag besluit misbruik van te maken. Hij heeft echter hulp nodig en vindt die bij Laura (Demi Moore), een carrièrevrouw die het in het Londen van de jaren zestig niet makkelijk heeft omdat alle belangrijke promoties aan mannen worden toegekend. Hobbs vertelt haar dat de bazen op het punt staan haar te ontslaan, en dus ziet ze enkele miljoenen als bonus wel zitten. De afspraak was om slechts enkele steentjes weg te graaien, zodat niemand iets zou merken. Hobbs’ plan was er echter één van grotere aard: hij plundert de hele kluis en de volgende dag staan bankdirecteurs, personeel en politiediensten in rep en roer.

‘Flawless’ doet qua opzet denken aan capers als ‘Topkapi’ en ‘How To Steal A Million’, maar mist de visuele flair en humorinjecties om in dat rijtje thuis te horen. Nochtans situeert cineast Michael Radford (‘The Merchant Of Venice’) zijn film niet alleen in de jaren zestig, maar probeert hij ook alle schijn op te wekken dat de prent daadwerkelijk in dat decennium gefilmd werd. Geen opgejaagd camerawerk of andere blitse foefjes die de overvallen van de Ocean’s-crew zo attractief maakten, maar een kille en afstandelijke beeldvoering die de minutieus uitgevoerde overval sober en zonder franjes registreert.

Klasbak Michael Caine is ideaal gecast als ‘onzichtbare’ conciërge die je zelfs het gevoel kan geven dat de wet overtreden geen zonde is en onbestraft zou mogen blijven, en ook Demi Moore brengt het er meer dan behoorlijk vanaf in een rol die je haar normaliter niet zou toeschrijven (de laatste keer dat ze zich liet opvallen, was in een kleine bijrol in ‘Bobby’, maar daarvoor was het ook al even geleden). In een bijrol treedt ook nog ‘The Matrix’-acteur Lambert Wilson aan.

Radford puurt de meeste suspense uit de geheime confrontaties tussen dit ongebruikelijke duo en plaatst hun morele dilemma’s voor de uitkomst van het politieonderzoek. Een goeie keuze zowaar, want de climax, waarin Caine z’n motivaties bekent aan Moore, stelt teleur. Net als de potsierlijke epiloog, waarin diezelfde Moore, verpakt onder een dikke laag schmink, plots opgevoerd wordt als de Moeder Theresa van de bankovervallers (je moet het zien om het te geloven!). Een moreel dubieuze twist die nog onverwachter uit de lucht komt gevallen dan de kikkers in ‘Magnolia’. Klassiek en sfeervol vakwerk dus, maar verre van - u voelt ‘m komen - flawless.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray