Zoeken

Prom Night

  • Cinevision.be/nl quoteert Prom Night met een 2/5
  • Regisseur: Nelson McCormick
  • Cast: Brittany Snow, Scott Porter, Jessica Stroup
  • Genre: Horror
  • Duur: 88 minuten
  • Releasedatum: 25-06-2008
  • DVD: 13-11-2008
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Prom Night"

‘Prom Night’ is een remake van de gelijknamige film uit 1980, toentertijd een goedkoop excuus om het scream queen-status van Jamie Lee Curtis extra in de verf te zetten. De film was weinig meer dan een lauw afkooksel van ‘Halloween’ en verdween al gauw op de onderste en meest bestofte rekken van de videotheek. De versie van 2008 is geen letterlijke remake, maar herwerkt wel het gegeven van een seriemoordenaar die het eindejaarsbal van enkele tieners op de rand van volwassenheid verstoort. In het origineel was de moordenaar een schim, een ‘I Know What You Did Last Summer’-achtige figuur, die wil afrekenen met de nog overlevende getuigen van zijn gruwelijke daden. Terwijl hij nu opgevoerd wordt als een getormenteerde ziel die zijn grote liefde nooit uit zijn hoofd heeft kunnen zetten.

Die grote liefde is de studente Donna (Brittany Snow), wier gezin (vader, moeder, broer) hij uitmoordde terwijl zij zich schuilhield onder het bed. Drie jaar later heeft Donna nog steeds nachtmerries over die bewuste nacht, maar toch leeft ze toe naar prom night, de avond om met een paar goeie vrienden én een knappe adonis aan de arm de bloemetjes buiten te zetten. De dader van weleer ontsnapt echter uit de instelling waar hij sindsdien verbleef, op zoek naar zijn oude vlam. Hij wil voor altijd bij haar zijn, en daarvoor wil hij iedereen uitschakelen die hem in de weg staat.

Met z’n clichézwangere plotwendingen en eendimensionale hoofdpersonages is ‘Prom Night’ een dertien-in-een-dozijn-horrorfilm, die nergens verrast en dezelfde B-film-sfeer evoceert als z’n voorgangers uit de jaren zeventig en tachtig. Enig verschil: waar het horrorgenre zich toen in de undergroundgangen afspeelde, behoort het nu tot de mainstream. En dat voel je. De makers van deze restyling wilden duidelijk een zo groot mogelijk publiek beogen (lees: ook 13-jarigen moeten hiernaar kunnen kijken), wat zich uit in een zeer laag bloed- en goregehalte. Historisch laag voor een slasher, die teert op de overbekende ‘killer maakt jacht op een groepje tieners’-premisse.

Regisseur van dienst is de onbekende Nelson McCormick; hij blikte reeds enkele afleveringen van ‘CSI’ en ‘Prison Break’ in (niet de minste series), maar hier geeft hij nergens blijk van die jachtige stijl. ‘Prom Night’ is zo klassiek en voorspelbaar in beeld gebracht dat hij je anderhalf uur lang stilletjes in slaap wiegt. Dat de moordenaar gespeend is van alle charisma en Brittany Snow nog niet aan de hielen komt van Jamie Lee Curtis doet de film immers ook geen goed. Jeugdhorror voor wie vindt dat bij (betere genreoefeningen) ‘Halloween’ of ‘Hostel’ de bloedkraan iets te ver openstaat.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray