Zoeken

The Punisher

  • Cinevision.be/nl quoteert The Punisher met een 3/5
  • Regisseur: Jonathan Hensleigh
  • Cast: Thomas Jane, John Travolta, Will Patton, Rebecca Romijn-Stamos
  • Genre: Actie
  • Duur: 127 minuten
  • Releasedatum: 23-06-2004
  • DVD: 20-01-2005
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Punisher"

Tussen alle Hulken, X- en Spinnenmannen, is er ook plaats voor een minder op speciale bewegingen, eigenzinnige uiterlijken of futuristische wapens prat gaande superheld: Frank Castle aka The Punisher (Thomas Jane), een robuuste boerenkinkel, totaal vervreemd van elke vorm van moreel besef nadat niet alleen zijn gezin maar z’n hele familie uitgemoord werd door de agressieve, sadistische gezanten van magnaat Howard Saint (John Travolta). Hij zint op wraak en is niet van plan hem door ook maar iets of iemand op andere gedachten te laten brengen - zelfs een charismatische countryzanger annex huurdoder of torenhoge Russische beul kunnen hem niet op andere gedachten brengen.

Jonathan Hensleigh, scenarist van ‘Die Hard With A Vengeance’ en ‘Armageddon’, staat in voor zowel de regie als het scenario van ‘The Punisher’, een nieuwe versie van de gelijknamige prent met Dolph Lundgren. Thomas Jane is een veel betere punisher en weet moeiteloos pure wrok uit te beelden. John Travolta voelt zich duidelijk goed in zijn vel als bad guy. In kleinere rollen is het uitkijken naar Will Patton als Travolta’s rechterhand en Rebecca Romijn-Stamos - ditmaal niet als verleidelijke femme fatale, maar als kleinzerige, hopeloos gekwetste jongedame, op de vlucht voor haar zoveelste slechte vriendje.

Dat ‘The Punisher’ het echter niet van diepzinnige vertolkingen moet hebben is duidelijk. De actie is erg gestileerd en vakkundig in beeld gebracht. De twintig minuten durende aanval op Castles familie zijn een staaltje van waar vakmanschap en levert de nodige spanning. Voor het verdere verloop kent de film zijn pieken, zonder ergens écht te overdrijven. Geen enkele actiescène voelt te lang of te kort, alles is prima gedoseerd. ‘The Punisher’ zal waarschijnlijk verweten worden teveel een goedkope exploitationfilm te zijn, die niet meer wil doen dan zijn publiek shockeren met keeldoorborende zakmessen of gasbranders als martelobject. Dit donkere sfeertje, deze meer gruwelijke aanpak wist ondergetekende niettemin aangenaam te verrassen. Één van de betere comic-verfilmingen!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray