Zoeken

The Pursuit Of Happyness

  • Cinevision.be/nl quoteert The Pursuit Of Happyness met een 2/5
  • Regisseur: Gabriele Muccino
  • Cast: Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newton
  • Genre: Drama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum: 07-02-2007
  • DVD: 21-06-2007
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Pursuit Of Happyness"

Iedereen heeft een drijfveer nodig in zijn of haar leven. Iedereen is wel op zoek naar iets anders, maar er is één belangrijke waarde die door de hele wereldbevolking nagestreefd wordt, namelijk geluk. Wie niet gelukkig is, kan immers ook niet genieten van een heleboel andere al dan niet materiële persoonlijke streefdoelen en beleeft - laat ons het maar even cru stellen - weinig plezier aan het leven. Altijd kommer en kwel of een opeenstapeling van onverwachte tegenslagen zou na een tijdje zelfs de meest opgewekte positivo depressief maken.

Chris Gardner (Will Smith) is zo’n optimist. Hij is een weinig succesvolle verkoper, die zuiver leeft op eigen verdiensten en bijgevolg weinig geld in het laatje kan brengen. Z’n vrouw (Thandie Newton) draait dubbele shifts en z’n zoontje (Jaden Smith) brengt z’n dagen door in een kinderopvang. Wanneer Chris het aanbod krijgt om aan de slag te gaan bij een aandelenfirma, besluit hij die kans met beide handen te grijpen. Niet dat Chris’ financiële toekomst er snel rooskleuriger uitziet, want de eerste zes maanden krijgt Chris een opleiding zonder vergoeding. Als op de koop toe z’n vrouw hem verlaat en hij door z’n huisbaas op straat gezet wordt, is het enkel nog Chris’ doorzettingsvermogen dat hem van een inzinking behoedt. Hij is immers te gretig op zoek naar zijn stukje geluk.

Het op ware feiten gebaseerde ‘The Pursuit Of Happyness’ - let overigens op de bewuste spellingsfout in happiness - is een iets te nadrukkelijk en geforceerd ingeblikt melodrama, waarbij we als kijker nooit echt verbonden raken met het hoofdpersonage. Tuurlijk is het allemaal verschrikkelijk, maar het feit dat alles waar gebeurd is, maakt het niet minder voorspelbaar. Uiteindelijk blijft dit sentimentele Hollywoodcinema met een vrij clichématig verhaaltje; iedereen weet immers van tevoren hoe Chris’ zoektocht zal aflopen. Een feel good movie van tijd tot tijd gaat er bij ons in als zoete koek, maar als we gedurende de hele prent het gevoel hebben dat het verhaaltje te gekunsteld is om op specifieke momenten bij de kijker voorgeprogrammeerde gevoelens los te weken, ben je nu eenmaal verkeerd bezig als regisseur.

Nochtans is cineast Gabriele Muccino niet de minste; enkele jaren geleden was hij immers verantwoordelijk voor het snoezige en innemende ‘L’Ultimo Bacio’. Met ‘The Pursuit Of Happyness’, z’n eerste uitstap in Tinseltown, zal hij echter veel minder potten breken. Will Smith wordt alom gelauwerd voor z’n vertolking - het leverde hem zelfs z’n tweede Oscarnominatie op - maar we hebben de acteur uit onder andere ‘Ali’ al veel beter uit de hoek zien komen. Smith is zeker niet slecht, maar het is allemaal nogal gewoontjes. Zo vader, zo zoon, want ook Jaden Smith is verre van aandoenlijk. ‘The Pursuit Of Happyness’ barst van het potentieel, maar blijft steken op een zeer lauw tearjerkerniveau.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray