Zoeken

The Queen

  • Cinevision.be/nl quoteert The Queen met een 2/5
  • Regisseur: Stephen Frears
  • Cast: Helen Mirren, James Cromwell, Michael Sheen
  • Genre: Drama
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum: 18-10-2006
  • DVD: 07-06-2007
  • Distributeur: Alternative Film
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Queen"

Toen ze op het filmfestival van Venetië de prijs voor beste actrice wegkaapte, had amper iemand de film al gezien, maar toch heerste er een consensus over het feit dat Helen Mirren de enige verdiende winnares was. Dit heeft niet alleen te maken met de korte voorfilmpjes die al een briljante vertolking verraadden, maar ook met de opmerkelijke fysieke gelijkenis tussen een opgesmukte Mirren en de immens bekende Queen Elizabeth II.

Het stond buiten kijf dat Mirren een glansprestatie zou neerpoten en ook wij smolten weg bij sommige scènes, waarin ze eens ontroert en dan weer een glimlach op ons gelaat tovert. Maar is ‘The Queen’ dan ook een goeie film? Daar knelt immers het schoentje. Hoezeer de vertolking - we spreken hier overigens bewust in het enkelvoud, want de acteerprestaties van de rest van de cast (James Cromwell! Michael Sheen!) zijn weinig meer dan routineus - imponeert, kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat deze weinig controversiële film eerder een promofilmpje is voor de koningin dan een échte dramatische schets.

‘The Queen’ focust zich grotendeels op de periode, waarin Queen Elizabeth II en co af te rekenen hadden met de dood van Lady Di. De prent toont hoe sommige leden van de koninklijke familie daarop reageren en hoe recent gekroond minister Tony Blair zich in deze affaire mengt.

Aan het roer van deze nogal brave en - we zeggen het niet graag - saaie schets staat Stephen Frears, in het verleden verantwoordelijk voor nochtans prima films als ‘The Grifters’ en ‘High Fidelity’. Frears filmt zonder franjes, houdt het verhaal steeds droogjes en formeel en zorgt er onbewust voor dat we nergens echt voeling krijgen met de gebeurtenissen - reken daar overigens bij dat het Engelse koningshuis ons nog minder interesseert dan de zoveelste namiddagherhaling van ‘Neighbours’. Voor fans van Her Royal Higness zal deze film waarschijnlijk een boeiend relaas opleveren; anderen dienen zich echter te onthouden. Ondanks een geweldige Helen Mirren.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray