Zoeken

The Day The Earth Stood Still

  • Cinevision.be/nl quoteert The Day The Earth Stood Still met een 1/5
  • Regisseur: Scott Derrickson
  • Cast: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates
  • Genre: Sciencefictionthriller
  • Duur: 103 minuten
  • Releasedatum: 10-12-2008
  • DVD: 13-05-2009
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "The Day The Earth Stood Still"

Vorig jaar werd ‘The Day The Earth Stood Still’ uitgeroepen tot één van de beste sciencefictionfilms ooit gemaakt, een klassieker die toentertijd een politiek relevante boodschap herbergde. Het viel enigszins te verwachten dat het remakegeile Hollywood daar ooit zijn non-creatieve oog op zou laten vallen, want na de erbarmelijke recente remakes van klassiekers als ‘The Flight Of The Phoenix’, ‘The Omen’ en ‘Invasion Of The Body Snatchers’ zijn ze ginder het stadium van heiligschennis al lang gepasseerd.

De nieuwe versie van de gelijknamige classic uit begin jaren vijftig vertrekt vanuit dezelfde premisse: de aarde krijgt een ongewenst bezoekje van een alien - de vreemde Klaatu (Keanu Reeves) - die lang niet zo vijandig blijkt als verwacht. Integendeel, hij wil ons de ogen openen. Waar Michael Rennie er in het origineel nog een hele vredesagenda op nahield, staat Keanu hier bijna twee uur lang te orakelen over het klimaat, en hoe wij aardlingen zelfdestructief zijn. Maar - zo stelde Al Gore ook al in ‘An Inconvenient Truth’ - het is nog niet te laat om te veranderen.

Toegegeven, de boodschap die Scott Derrickson (‘The Exorcism Of Emily Rose’) in deze doffe update smokkelt, valt beslist niet te minimaliseren, maar de manier waarop hij dat doet, verdient weinig lof. Als een olifant in een porseleinwinkel hakt hij er weinig subtiel op los met pompeuze oneliners (“Als de aarde sterft, sterven jullie ook, maar als jullie sterven, blijft de aarde leven”) én tegelijk wil-ie ook de kijker overrompelen met bombastische taferelen, zo overdadig dat ze zelfs niet het niveau halen van de afdankertjes van Roland Emmerich. De intenties van Derrickson blijven dan ook anderhalf uur in sluiers gehuld, want de vreemde mix van spectaculaire blockbuster en actuele wereldproblematiek werkt niet en het slaapverwekkende tempo zorgt er tevens voor dat de film nooit weet te beklijven.

Wat een idee ook om Keanu Reeves in de rol van de wereldvreemde Klaatu te casten. De acteur, die al een hele tijd dringend een nieuwe hit nodig heeft, haalt hier zijn stoïcijnse één-emotie-vertolking die hij eerder in ‘The Matrix’ etaleerde van stal en beklemtoont nog eens hoe eenzijdig zijn talent is. Veel beter brengt Jennifer Connelly het evenwel ook niet vanaf; met haar traanoogjes en verwaterde blik speelt ze op automatische piloot een rol haar kunnen onwaardig. En dan hebben we het nog niet gehad over Jaden Smith (Will Smith Jr. die ook in ‘The Pursuit Of Happyness’ irriteerde), haar politiek correct in het verhaal verweven zwarte stiefzoontje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray