Zoeken

Auf Der Anderen Seite

  • Cinevision.be/nl quoteert Auf Der Anderen Seite met een 3/5
  • Regisseur: Fatih Akin
  • Cast: Baki Davrak, Patrycia Ziolkowska, Nursel Köse
  • Genre: Drama
  • Duur: 122 minuten
  • Releasedatum: 14-11-2007
  • DVD: 14-05-2008
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: Twin Pics
Bekijk de cover van de film "Auf Der Anderen Seite"

Met fonkelende oogjes keek Vlaanderen uit naar de nieuwe Fatih Akin en daar bleek alle reden toe. Ook nu staan Duitsland en Turkije weer centraal, maar vooral de manier waarop Akin hier verschillende levens verweeft, spreekt tot de verbeelding. Dit is zelfs zijn meest Turkse film tot nog toe: traag, beheerst, maar o zo mooi.

Opgedeeld in hoofdstukjes kondigt Akin telkens de dood aan van een personage. Dat is enerzijds vervelend, want je geraakt op heel korte tijd erg gehecht aan de personages, maar evenzeer ingenieus, want het verloopt nooit zoals je had verwacht. Een beetje zoals het echte leven dus, al zijn enige kanttekeningen wel op zijn plaats. Ondanks alle regisseurskwaliteiten die Akin zeker bezit en de bijzonder overtuigende cast, zit het scenario geregeld toch wat vreemd in elkaar. Verrassingen zijn één zaak, een overdaad aan toevalligheden is niets minder dan onwaarschijnlijk. Dit neemt echter niet weg dat deze film bijzonder fascinerend om volgen is, zeker omdat de voorgestelde levens zo ver uit elkaar liggen. Het zijn niet meteen de mensen van wie je verwacht dat ze contact hebben met elkaar. En toch…

De grote kracht van deze film schuilt dan ook in de geleidelijke aanbreng van kleine stukjes verhaal die aanzwellen tot een overweldigend geheel. Menselijke relaties worden uitgediept tot iets betekenisvollers dan het etiket dat de maatschappij je opkleeft. Met veel zin voor dosering en door middel van krachtige dialogen rukt Akin je weg uit de zaal. De minzame regisseur neemt je mee in bruisende steden vol existentiële dilemma’s en tragisch misgelopen oplossingen. De gevoelsontlading die volgt na elk hoofdstukje overtreft de vorige en het eenvoudige einde dompelt alle woelige emoties finaal onder in rust.

Deze meesterlijke film benadrukt dat welke situatie ook steeds op een andere manier kan worden ervaren. Sommige zaken gebeuren met een reden, andere niet. Sommige zaken aanvaard je met plezier, andere zijn moeilijk te verwerken. De veelheid aan mogelijkheden, de opeenstapeling aan kansen, opties en eventuele veranderingen maakt dat niemand kan voorspellen hoe een bestaan uiteindelijk zal uitdraaien. ‘Auf Der Anderen Seite’ is een film over het leven, maar vooral een film voor het leven.

Tom De Vreese

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray