Zoeken

Terminator: The Sarah Connor Chronicles, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Terminator: The Sarah Connor Chronicles, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseurs: o.a. Charles Beeson, David Nutter, e.a.
  • Cast: Lena Headey, Thomas Dekker, Summer Glau
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 369 minuten
  • Releasedatum DVD: 09-12-2008
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Terminator: The Sarah Connor Chronicles, seizoen 1"

Arme Arnie. Het legendarische eindshot van ‘Terminator 2: Judgment Day’, waarin hij op de klassieke tonen van Brad Fiedel afdaalt in het gloeiende gesmolten metaal, krijgt bij aanvang van ‘Terminator: The Sarah Connor Chronicles’, de afgeleide tv-serie, een wel heel andere bijbetekenis. In tegenstelling tot wat daar werd georakeld, werd Judgment Day niet vermeden, als wel uitgesteld, en wel naar 2011.

Dit eerste seizoen - een tweede loopt momenteel op de Amerikaanse buis - gaat van start in 1999, maar al in aflevering één maken de hoofdpersonages John Connor (Thomas Dekker), moeder Sarah (Lena Headey) en Cameron (Summer Glau), een Terminator die door generaal John Connor uit de toekomst gezonden werd om z’n vroegere zelf te beschermen, een tijdssprong naar 2007, waar ze al snel op de hielen gezeten worden door Cromartie, een T-888 die teruggestuurd werd om John te vermoorden.

De strijd die eerder al centraal stond in de legendarische sequel van James Cameron wordt hier inderdaad opnieuw geleverd - John vecht samen met malief voor zijn leven en krijgt hulp van een door hemzelf gestuurd T-model - maar toch is deze op dezelfde leest geschoeide reeks niet zomaar een mager doorslagje. Daarvoor ligt het tempo veel te hoog en geeft schepper Josh Friedman aan zijn personages een veel te gedetailleerde uitwerking. Wie eerder niets van de films zag (doch weinig waarschijnlijk), kan zonder problemen inpikken, al helpt het wel als je al enigszins vertrouwd bent met het universum dat al sinds medio jaren tachtig deel uitmaakt van het collectieve film- en sinds kort ook tv-landschap. Begrijpen wat het personage Derek Reese in het verhaal doet bijvoorbeeld kan je best als je nu pas inpikt, maar wie eerder kennismaakte met diens broer Kyle legt makkelijker de connecties die het alsmaar uitbreidende Terminator-universum kleuren.

Het interessantste aan de reeks is evenwel de ruime focus op - de titel zegt het natuurlijk al - Sarah Connor, die we hier andermaal aan het werk zien als zowel de koele en zelfverklaarde heroïne als liefhebbende moeder die zich eerst om de veiligheid van haar zoon bekommert en dan pas over die van zichzelf. Lena Headey (‘300’, ‘Imagine Me & You’) blijkt ideaal om gestalte te geven aan deze complexe vechtjas, wat iets minder kan gezegd worden van ‘Heroes’-acteur Thomas Dekker. Ook de Terminators hebben jammer genoeg niet allemaal de uitstraling die een stoïcijnse verschijning als Arnold Schwarzenegger aan zijn epische karakter kon schenken. Maar het gemis daaraan wordt evenwel ruimschoots gecompenseerd door de gedoseerde spektakelwaarde en het hoge ritme dat niet alleen het verhaal maar ook je hartslag op kruissnelheid houdt. Puik entertainment.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray