Zoeken

Raging Bull

  • Cinevision.be/nl quoteert Raging Bull met een 4/5
  • Regisseur: Martin Scorsese
  • Cast: Robert De Niro, Joe Pesci, Cathy Moriarty
  • Genre: Drama
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum DVD: 01-11-2004
  • Distributeur DVD: MGM Home Entertainment
Bekijk de cover van de film "Raging Bull"

‘Raging Bull’ vertelt het waar gebeurde verhaal van bokser Jake LaMotta (Robert De Niro), die zowel binnen als buiten de ring rake klappen uitdeelt. Geen enkele tegenstander is hem te machtig, met uitzondering van zichzelf. In de regiestoel zetelt Martin Scorsese. Op fenomenale wijze vertelt hij het verhaal van een grootmoedige man, die het pad bewandelt van zelfpijniging en zelfdestructie.

‘Raging Bull’ gaat eigenzinnig van start. Het eerste halfuur is onwennig, maar blijkt slechts een voorbode voor dé kern van de film. Van dan af aan gaat het niveau van de film pijlsnel de hoogte in. Het persoonlijke drama van LaMotta komt meer naar de voorgrond en als kijker leef je mee met het genadeloze personage. Robert De Niro geeft op schitterende wijze gestalte aan de gestoorde bokser, wat hem welverdiend een Oscar voor beste acteur opleverde. Voor de vertolking van de oudere, verdikte LaMotta kwam hij bovendien 50 kilo aan. In bijrollen is het uitkijken naar een debuterende Cathy Moriarty, die door haar naturelle, jonge verschijning een prima katalysator is ten opzichte van De Niro’s karakter. Ook Joe Pesci (nog maar in zijn tweede filmrol!) komt schitterend uit de verf als LaMotta’s broer en enige échte steun en toeverlaat. Scorsese’s film is haast volledig in zwartwit. Door deze keuze komt de film nog een pak grauwer en minder toegankelijk over. De weinige passages in kleur snijden door merg en been en zijn bovendien ondersteund door een emotionele score van Pietro Mascagni.

‘Raging Bull’ - met schitterende gevechtsscènes - is geen plezierige film. Bovendien is het ook eentje waar je moet inzitten. Het eerste halfuurtje laat je misschien nog onberoerd en vooral onwennig, vanaf dan blijft de film verbazen en ontaardt hij in een ijzersterk, aangrijpend drama. Knap!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray