Zoeken

Rails & Ties

  • Cinevision.be/nl quoteert Rails & Ties met een 3/5
  • Regisseur: Alison Eastwood
  • Cast: Kevin Bacon, Marcia Gay Harden, Miles Heizer
  • Genre: Drama
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum DVD: 13-08-2008
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Rails & Ties"

Geef toe: een goede actrice kan je Alison Eastwood bezwaarlijk noemen. Of tenminste toch geen succesvolle. Haar beste vertolking leverde ze reeds in 1997 af, in het door haar vader - viervoudig Oscarwinnaar Clint Eastwood - geregisseerde ‘Midnight In The Garden Of Good And Evil’. Alles wat daarna kwam, belandde (terecht) zeer anoniem rechtstreeks op de videotheekschappen. Een carrièrewissel was dus aan de orde, en alzo treedt de 35-jarige Alison in de voetsporen van haar vader, die al veel vroeger in zijn loopbaan de stap naar regie zette. Als dochter van één van de grootste filmmakers aller tijden zal er onvermijdelijk vergeleken worden, maar - zo blijkt uit haar debuut ‘Rails & Ties’ - dat hoeft niet noodzakelijk negatief uit te vallen. Voor haar eerste boreling baseerde ze zich op het humane, maar niet altijd heel geloofwaardige script van de onbekende Micky Levy.

Daarin maken we kennis met Tom (Kevin Bacon), een treinbestuurder die meer met zijn job getrouwd lijkt dan met zijn vrouw Megan (Marcia Gay Harden), een verpleegster die kampt met een terminale borstkanker. In plaats van toe te geven aan haar emoties stort ook Megan zich voluit op haar werk, net als Tom die daarmee de realiteit minder onder ogen hoeft te komen. Evenveel kommer en kwel speelt zich af in het eenoudergezin van moeder Laura en haar zoontje Davey (de dertienjarige Miles Heizer in een glansrol). Laura plant haar eigen leven en dat van haar oogappel te beroven door haar auto voor een aankomende trein te parkeren. Ze komt om het leven bij de crash, maar haar zoon niet. Die wil op zoek naar de bestuurder van de trein. Dat hij uitkomt bij Tom hoeft niemand te verbazen.

Het is verbazingwekkend hoe een plot waarin je als kijker zoveel toegiften moet doen toch van begin tot eind weet te beklijven. Het heeft alles te maken met de manier waarop Alison Eastwood haar verhaal inkleedt. Met zachte fade-outs, subtiele camerabewegingen en een milde soundtrack heeft ze niet alleen drie handelsmerken van haar beroemde vader gekopieerd, ze heeft ze ook moeiteloos naar haar hand gezet. Net zoals ze ook diens oog voor briljant acteerwerk heeft geërfd. Met Kevin Bacon en Marcia Gay Harden - twee ook door Clint zeer gewaardeerde acteurs - kan ze immers twee talentvolle zwaargewichten in de schaal werpen, die dit nu en dan minder plausibele, maar wel emotionele verhaal naar een hoger niveau tillen. We zijn dan ook zeer nieuwsgierig naar wat Eastwood (de jongere, welteverstaan) in de toekomst in petto heeft. Eén ding mag immers duidelijk zijn: ze heeft haar roeping gevonden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray