Zoeken

Raising Cain

  • Cinevision.be/nl quoteert Raising Cain met een 3/5
  • Regisseur: Brian De Palma
  • Cast: John Lithgow, Lolita Davidovich, Steven Bauer
  • Genre: Thriller
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-09-2002
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Raising Cain"

Wanneer De Palma zelf het scenario voor zijn film pende, weet je wat je kan verwachten, namelijk een intrigerende, gecompliceerde, nauwgezet uitgekiende psychologische thriller, waarin niets is wat het lijkt en waarbij de finale een totaal andere oplossing biedt dan je oorspronkelijk had verwacht. In ‘Raising Cain’ gaat de diepgravende cineast dezelfde tour op en trakteert hij ons op een waanzinnig spektakel, waarbij de beelden eens te meer voor zich spreken.

John Lithgow kruipt in de huid van Carter Nix, een gerespecteerd kinderpsycholoog die zonder problemen uit de schaduw wist te treden van zijn vader, die in diskrediet raakte omwille van zijn gevaarlijke experimenten op baby’s. Wanneer Carters vrouw Jenny (Lolita Davidovich) echter een affaire begint met vroegere kennis Jack (Steven Bauer), komen Carters diepste gevoelens naar boven, wat zich uit in optredens van z’n andere persoonlijkheden, waaronder de extreem gewelddadige Cain.

‘Raising Cain’ schiet nogal wankel uit de startblokken en borduurt het eerste halfuur nogal doelloos voort. Tot dan houdt hij nog het midden tussen een spannende thriller en een sluimerende romance. Iets over halfweg past De Palma zijn kenmerkende, tactische plotplan opnieuw toe en stuurt hij zijn prent in alle mogelijke richtingen. De hele uitleg over het mysterie, waarbij we als kijker evengoed op een verkeerd been worden gezet, komt aan bod tijdens een fantastisch geënsceneerde long take, waarin psychiater Waldheim tijdens een wandeling door het politiegebouw haar visie op de feiten uitdrukt. Dat de beste vertolking in deze prent afkomstig is van John Lithgow, mag duidelijk zijn. Met zijn verschillende personages en dito acteerwerk toont hij eens te meer dat hij een erg goed acteur is. Lolita Davidovich en Steven Bauer komen er een beetje bekaaid vanaf, maar dan vooral omdat hun karakters niet de nodige uitwerking gekregen hebben. ‘Raising Cain’ is niet helemaal feilloos, maar bezorgde ons wel anderhalf uur spannend filmplezier!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray