Zoeken

Ratatouille

  • Cinevision.be/nl quoteert Ratatouille met een 3/5
  • Regisseur: Brad Bird
  • Cast: Patton Oswalt, Lou Romano, Ian Holm, Peter O'Toole
  • Genre: Animatie
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 01-08-2007
  • DVD: 12-12-2007
  • Distributeur: Walt Disney Studios
  • DVD: Walt Disney Studios HE
Bekijk de cover van de film "Ratatouille"

Ingrediënten: een sympathieke en lieflijke rat, die er al heel z’n leven van droomt om chefkok te worden en z’n fantasie werkelijkheid ziet worden als hij - na een zwerftocht doorheen het Parijse rioolnetwerk - terechtkomt in een vijfsterrenrestaurant; een sullige maar goedbedoelende keukenhulp (lees: afwasser en vloerpoetser) die niet kan koken, maar hulp krijgt uit onverwachte hoek; de innemende harde tante, die uiteindelijk toch over een peperkoeken hartje blijkt te beschikken; de snode chef die z’n criminele plannen koste wat het kost wil doorvoeren; de door iedereen gevreesde restaurantcriticus, die al jaren niet meer verrast werd én een hele rattenkolonie die de mens beschouwen als hun ergste vijand.

Bereidingswijze: de Disney-formule slaat weer toe, maar laat dat nu net de reden zijn waarom ‘Ratatouille’ zich subtiel een plaatsje opeist op de plaats waar je het initieel niet zou verwachten: in je hart. Wat opvalt aan deze geinige Pixar-productie is het sterk ontbreken van grappen. Begrijp ons niet verkeerd: een glimlach is nooit ver weg en je zal betoverd worden door de cartooneske personages en de kolderieke lotgevallen van de hoofdpersonages, maar écht bulderen doe je nooit. En dat hoeft ook niet. ‘Ratatouille’ moet het in de eerste plaats hebben van z’n nostalgische sfeer, z’n charmante en vertederende karakterschetsen en z’n betoverende animatie. Want op gebied van beeldjes - een tekenfilm blijft toch ook altijd een beetje een fotoboek - biedt deze prent superieure kwaliteit. Geen enkele genrefilm komt nog maar in de buurt van de technische precisie en de accurate settingdesign, die regisseur-scenarist Brad Bird (jawel, die van het stevig over het paard getilde ‘The Incredibles’) en z’n creatieve achterban hier tentoon spreiden.

De stemmen worden ditmaal ingesproken door een zorgvuldig geselecteerde mix van bekende en onbekende namen. De twee hoofdpersonages - de rat én de promoverende keukenknecht - worden ingesproken door respectievelijk Patton Oswalt en Lou Romano en beiden doen ze het meer dan uitstekend. Ook in de bijrollen ligt het niveau hoog. Ian Holm en Janeane Garofalo brengen het er prima vanaf als de obligate ‘bad guy’ en de hartverwarmende ‘love interest’ én ook ancien Peter O’Toole is voortreffelijk als de broodmagere criticaster.

Bereidingstijd: alles samen zo’n kleine twee uur, maar de zoetsappige nasmaak proef je dagen later nog. Smakelijk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray