Zoeken

8MM

  • Cinevision.be/nl quoteert 8MM met een 4/5
  • Regisseur: Joel Schumacher
  • Cast: Nicolas Cage, Joaquin Phoenix, Peter Stormare
  • Genre: Thriller
  • Duur: 123 minuten
  • Releasedatum DVD: 05-07-2007
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "8MM"

Nooit gedacht dat-ie het kon, Joel Schumacher. Een grauwe film maken zonder te hervallen in de moraliserende Hollywoodpathetiek. Met ‘8MM’ (ofte: ‘Eight Millimeter’) is hij er alleszins dubbel en dik in geslaagd. Deze gitzwarte en rauwe thriller speelt zich af in de groezelige wereld der snuff movies en gebruikt die setting niet alleen om een ongure en onbehaaglijke sfeer te scheppen, maar ook om de psychologie van de personages bloot te leggen. Dat klinkt misschien nogal zwaar op de hand, maar ‘8MM’ is allerminst een karakterstudie. Toch moet het gezegd dat de personages niet zomaar bordkartonnen figuren zijn - met uitzondering van Peter Stormare’s pseudo-coole Dino Velvet misschien - maar mensen die het niet altijd even makkelijk hebben met de situatie waarin ze zich bevinden. Maar dat sluimert onder de oppervlakte.

De basis is een snedige nagelbijter over een privé-detective die de opdracht krijgt de authenticiteit van een snuff movie uit te pluizen. Hij dompelt zich onder in een obscure wereld waar het er nog veel erger aan toegaat dan hij op de gruwelijke filmpjes kon vermoeden.

‘8MM’ is geen happy film en door z’n sterk gevoel voor realisme - enkel in de ietwat bij de haren getrokken finale gaat de film uit de bocht - leef je erg makkelijk mee met de personages. De sfeer is beklemmend en zonder problemen houdt Schumacher je dan ook aan het scherm gekluisterd. Nicolas Cage is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar hij doet het meer dan behoorlijk. Z’n gebruikelijke tics treden hier veel minder tot helemaal niet op de voorgrond en het feit dat hij geflankeerd wordt door een uitstekende reeks co-acteurs zal daar ook wel iets mee te maken hebben. In een verbluffende bijrol herkennen we Joaquin Phoenix, die ten tijde van productie nog niet het sterrenstatus had waar hij nu op teert, maar toen al wel blijk gaf van tonnen potentieel. Ook James Gandolfini valt niet uit de toon, al is het al erg snel duidelijk waar zijn personage heengaat. Hetzelfde kan gezegd worden van Peter Stormare, die zich kostelijk amuseert, maar nergens écht z'n karakter weet te doorgronden. Dat is uiteraard niet alleen zijn fout, maar ook die van de scenaristen. Maar dat wil niet zeggen dat ‘8MM’ geen sterke en ongemeen spannende thriller zou zijn. Het is één van Schumachers beste en ook al is dat relatief, het is en blijft puur vakwerk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray