Zoeken

The Reaping

  • Cinevision.be/nl quoteert The Reaping met een 1/5
  • Regisseur: Stephen Hopkins
  • Cast: Hilary Swank, David Morrissey, Stephen Rea
  • Genre: Horror
  • Duur: 96 minuten
  • Releasedatum: 18-04-2007
  • DVD: 24-10-2007
  • Distributeur: Warner Bros
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Reaping"

Wat bezielt Hilary Swank? Ze won niet zo lang geleden nog een Oscar voor haar fenomenale en terecht alom bejubelde vertolking als trailer trash op zoek naar boxing glory in ‘Million Dollar Baby’ - haar tweede nota bene na haar even verbluffende optreden in ‘Boys Don’t Cry’ - maar toch maakt ze tussen haar genomineerde vertolkingen door de meest merkwaardige carrièrekeuzes.

Nu ook weer; ‘The Reaping’ houdt het midden tussen een occulte thriller en een plagenhorror, maar in feite overstijgt de film nergens de crapiness van ‘Anaconda’ en aanverwanten. En als het dan nog om te lachen was, zou je het nog door de vingers kunnen zien, maar regisseur Stephen Hopkins, bekend van ‘The Life And Death Of Peter Sellers’ en ‘The Ghost And The Darkness’, meent het allemaal zo serieus dat een potentieel onderhoudende horrorthriller na een halfuurtje verzandt in een traag, oninteressant en voorspelbaar geheel.

In ‘The Reaping’ speelt Swank een ex-missionaris, die haar geloof de rug toekeerde nadat God hetzelfde deed met haar ouders. Als een klein dorpje geteisterd wordt door een niet te verklaren tegenstander - de rivier kleurt plotseling bloedrood! - wordt ze erbij gehaald om haar deskundig oordeel over de zaak te vellen. Naarmate haar onderzoek vordert, ontdekt ze dat de gebeurtenissen sterk aanleunen bij de tien bijbelplagen. Zou dan toch niet alles wetenschappelijk te verklaren zijn?

Natuurlijk moet je alles met een korreltje zout nemen, maar de hoeveelheid nonsens die de makers van ‘The Reaping’ de kijker op de mouw willen spelden, tart werkelijk alle verbeelding. Spannend wordt het nooit, de effecten ogen veelal goedkoop en de uiteindelijke finale bouwt nergens op naar een geslaagde apotheose. Hilary Swank is een prima actrice, maar hier debiteert ze de meest onlogische dialogen en geeft ze gestalte aan één van de oninteressantste personages uit haar carrière. Hetzelfde kan eveneens gezegd worden van tegenspeler David Morrissey, vorig jaar nog in ‘Basic Instinct 2’, nu in ‘The Reaping’ - we raden de man dan ook vooral aan een goede carrièreplanner onder de arm te nemen. In een volstrekt onuitgewerkte bijrol herkennen we Stephen Rea, die eens te meer gestalte geeft aan een ouder eminent persoon, die op tijd en stond de personages wakker schudt. Jammer genoeg alleen de personages, de kijker blijft gewoon doorslapen.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray