Zoeken

Red Eye

  • Cinevision.be/nl quoteert Red Eye met een 3/5
  • Regisseur: Wes Craven
  • Cast: Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Cox
  • Genre: Thriller
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum: 12-10-2005
  • DVD: 02-03-2006
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Red Eye"

Wes Craven is nooit een man geweest van compromissen; al heel z’n meer dan dertig jaar overspannende carrière doet hij z’n zin en gaat hij zelf op zoek naar financiering voor z’n projecten. En ondanks een zijspoortje als ‘Music Of The Heart’ kunnen we Wes Craven nog het meest accuraat omschrijven als een horrorcineast. Het zijn dan ook genreklassiekers als ‘The Hills Have Eyes’, ‘A Nightmare On Elm Street’ of ‘Scream’, die in het geheugen van de mensen gegrift blijven. Met ‘Red Eye’ verrast hij opnieuw vriend en vijand door aan te draven met een vakkundig ingeblikte thriller, die de kijker een klein anderhalf uur moeiteloos in de ban weet te houden.

Lisa Reisert (Rachel McAdams) dacht een ordinaire nachtvlucht naar Miami te nemen, maar komt terecht in haar wildste nachtmerrie. Aan boord van het vliegtuig wordt ze gegijzeld door de passagier (Cillian Murphy) naast haar, die betrokken is bij een complot om een rijk en machtig zakenman te vermoorden. Het enige wat Lisa hoeft te doen is een telefoontje plegen; als ze weigert, wordt haar vader naar het hiernamaals gestuurd. Op een hoogte van 30,000 voet moet Lisa levensbelangrijke beslissingen nemen.

Hoewel Wes Craven in de loop der jaren een specifieke regiestijl heeft ontwikkeld, valt toch op hoezeer de inmiddels 66-jarige filmmaker voor ‘Red Eye’ z’n mosterd haalde bij masters of suspense Alfred Hitchcock en Brian De Palma. Het verhaaltje mag dan al weinig om het lijf hebben, de uitwerking is puur vakwerk en de in voorspelbare plotwendingen badende finale drukt geen domper op dit kortstondige, maar voortrazende thrillerfestijn. Rijzende ster Rachel McAdams is uitstekend in de  hoofdrol, alsook Cillian Murphy bewijst een prima bad guy te kunnen vertolken. Dat Brian Cox een groot acteur is hoeft hij niemand meer te bewijzen, maar z’n vertolking in ‘Red Eye’ is te kort om van een volwaardige acteerprestatie te kunnen spreken. Misschien zijn de karakters nogal weinig uitgewerkt en is het scenario ietwat clichématig, maar dat kan niet beletten dat Wes Cravens vakkundige regie zorgt voor anderhalf uur geslaagd popcornentertainment!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray