Zoeken

Red Road

  • Cinevision.be/nl quoteert Red Road met een 2/5
  • Regisseur: Andrea Arnold
  • Cast: Kate Dickie, Tony Curran, Nathalie Press
  • Genre: Drama
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum: 04-04-2007
  • DVD: 05-07-2007
  • Distributeur: Cinéart
  • DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Red Road"

De speciale prijs van de jury in Cannes werd dit jaar uitgereikt aan ‘Red Road’, het langspeeldebuut van Andrea Arnold, die een paar jaar geleden hoge ogen gooide met haar kortfilm ‘Wasp’. De trailer beloofde een psychologische thriller en ook de synopsis had het over heel wat mysterieuze suspens. Vol verwachting trokken we dus naar ‘Red Road’, maar tot onze grote teleurstelling moesten we vaststellen dat deze prent absoluut niet spannend is, nergens beklijvend wordt en bovendien helemaal niet goed geacteerd is. Teveel over het verhaal prijsgeven zou jammer zijn, maar we willen alleszins het basisidee eventjes uit de doeken doen.

Jackie (Kate Dickie) werkt als bewakingsagente bij een niet nader genoemde firma. Dit wil zeggen: ze bevindt zich in de controlekamer en houdt nauwgezet toezicht op verschillende camera’s, die uitkijken op verschillende locaties in Glasgow. Jackie leidt een eenzaam en rustig leven, waarin ze duidelijk af te rekenen heeft met de grootste trauma’s - welke die zijn, kom je uiteraard te weten naargelang de film vordert. Ze neemt haar job zeer serieus, maar moeit zich nooit met het leven van andere mensen. Tot ze plotseling een man op haar monitoren ziet verschijnen van wie ze dacht dat ze hem nooit meer zou terugzien. Na al die jaren kan ze eindelijk de confrontatie aangaan, die haar nooit eerder gegund werd.

Waar de plot naartoe gaat en waarover ‘Red Road’ eigenlijk handelt, wordt in wezen pas duidelijk in het laatste halfuur. De goede verstaander denkt uiteraard al in een bepaalde richting, maar toch blijft er altijd een zekere twijfel bestaan. Pas naar het einde toe worden de beweegredenen van de verschillende hoofdpersonages duidelijk. Aangezien de prent twee uur bestrijkt, wil dat eigenlijk zeggen dat het eerste anderhalf uur erg langzaam opgebouwd is en de kijker jammer genoeg veel op z’n horloge doet lonken. Het eerste uur in het bijzonder kruipt voorbij en eens halfweg de film hebben we eigenlijk nog geen idee waar de regisseuse-scenariste eigenlijk naartoe wil. Als we dan op het einde de broodnodige openbaringscènes krijgen, blijven we evenzeer teleurgesteld achter. Het verhaal werd al veel eerder en veel beter verfilmd en we hebben zelfs het gevoel dat de zogezegde geheimzinnige motivaties van de personages niet grondig genoeg gestaafd zijn om geloofwaardig over te komen.

Hoofdrolspeelster Kate Dickie slaapwandelt doorheen de film, maar zet tegelijkertijd de meest levendige vertolking van de volledige cast neer. Kan je nagaan hoe de rest van de cast het ervan afbrengt. Enkel visueel weet Andrea Arnold af en toe een mooi shot uit haar filmische mouw te toveren, maar dat is uiteraard niet voldoende om deze veel te lange film interessant te maken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray