Zoeken

Redbelt

  • Cinevision.be/nl quoteert Redbelt met een 4/5
  • Regisseur: David Mamet
  • Cast: Chiwetel Ejiofor, Emily Mortimer, Ricky Jay, Tim Allen
  • Genre: Thriller
  • Duur: 98 minuten
  • Releasedatum: 03-09-2008
  • DVD: 13-02-2009
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Redbelt"

Bijna zou je denken dat het hoofdpersonage uit ‘Redbelt’ niet thuishoort in een film van David Mamet. Mike Terry (briljant neergezet door Chiwetel Ejiofor) leeft voor de eer: van zichzelf, zijn club en zijn sport - hij is een zwartband in jiujitsu. Dat hij daarbij tot over z’n oren in de schulden zit en leeft van het bescheiden inkomen van de stoffenzaak van zijn vrouw (Alice Braga) deert hem niet.

Waarom hij in het Mamet-universum een buitenbeentje is? Omdat Mike voortgedreven wordt door eerlijkheid, daar waar de schrijver-regisseur van onder andere ‘House Of Games’, ‘The Spanish Prisoner’ (nog altijd zijn beste en meest onderschatte) en ‘State And Main’ zijn verhalen bevolkt met oplichters, onderkruipers en dubbelspelspelers. Maar niet getreurd voor de ware aficionado - wij ook - want Mamet tovert traditiegetrouw nog een stel goedverstopte apen uit zijn schrijversmouw. Een advocate die mentaal revalideert van een verkrachting (Emily Mortimer), een tv-producer die hem loze beloftes maakt (Joe Mantegna), een filmster die in hem een perfect slachtoffer ziet (Tim Allen) en een vechtpromotor (Ricky Jay) doen op slechts een paar uren tijd hun intrede in Mike’s leven, en zullen het voor altijd veranderen. Hoe precies laten we u vooralsnog liever zelf ontdekken.

Als vanouds zet Mamet de kijker geregeld op het verkeerde been, injecteert hij zijn verhaal op de juiste momenten met een verrassende wending en kruidt hij z’n vernuftige script met messcherpe dialogen zoals alleen hij ze kan verzinnen. Maar toch is er een verschil. Een finale twist blijft - en misschien is dat wél de verrassing - uit en, geheel in de sfeer van de vechtsport die hij centraal stelt, handelt het hoofdpersonage niet vanuit het verstand, maar vanuit zijn eergevoel. Met dat einde kan je als kijker dan ook twee kanten uit. Of je vindt het te rechtlijnig en banaal, of je geniet van Mamets genrespielerei waarmee-ie bewijst dat het ook anders kan dan in ‘Rocky’ of - godbetert - ‘Kickboxer’ en tegelijk demonstreert dat hij als verhalenverteller nog lang niet afgeschreven is.

Mamet wil ons ditmaal immers niet overbluffen met een plottwist teveel (waar dat bij voorganger, en tegenvaller, ‘Spartan’ wel het geval was), maar speelt in op ons medeleven, ons eergevoel. Het enige juiste einde dus voor een film die daarbij trefzeker het moraliserende paadje weet te vermijden. ‘t Is zoals Mike Terry opmerkt tegen zijn pupillen: “Er is altijd een uitweg.” Schitterende film, met knappe hoofdrollen voor antiheld Chiwetel Ejiofor (nog steeds een revelatie) en Emily Mortimer en een rist bijrollen van habitués als Joe Mantegna, Ricky Jay en Rebecca Pidgeon.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray