Zoeken

Rent

  • Cinevision.be/nl quoteert Rent met een 4/5
  • Regisseur: Chris Columbus
  • Cast: Rosario Dawson, Anthony Rapp, Jesse L. Martin
  • Genre: Musical
  • Duur: 134 minuten
  • Releasedatum: 19-04-2006
  • DVD: 07-09-2006
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Rent"

Met ‘Home Alone’, ‘Mrs. Doubtfire’, ‘Nine Months’ en de eerste twee ‘Harry Potter’-verfilmingen op z’n palmares is Chris Columbus dé familiefilmer bij uitstek. Na vier jaar inactiviteit keert hij terug met ‘Rent’, een verfilming van de gelijknamige, succesvolle, met veelvuldige Tony’s bekroonde Broadway-musical van Jonathan Larson.

‘Rent’, losjes gebaseerd op Puccini’s ‘La Bohème’, verhaalt de lotgevallen van een groep bohémiens, die moeite hebben om rond te komen en hun huur te betalen in East Village, een ruwe buurt in New York. Deze armoedige artiesten in spe stellen hun leven in het teken van de liefde, vriendschap, succes en aanvaarding, maar hebben tegelijkertijd af te rekenen met koude, onbegrip en verschillende ziektes, waaronder aids.

Wat van ‘Rent’ zo’n uitzonderlijk goede film maakt, is het feit dat hij meer is dan een onophoudelijke aaneenschakeling van deuntjes en dansjes. Het verhaal is niet gecompliceerd, maar het behandelt z’n hoofdpersonages met veel liefde en respect. De film veroordeelt niemand en laat steeds beide kanten van een conflict aan het woord. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kijker voldoende keuze heeft voor welke zijde hij sympathie heeft, het heeft ook als resultaat dat het geheel bijzonder hartverscheurend is. Uiteraard is deze film een musical - er zijn bitterweinig momenten wanneer de karakters niet aan het zingen zijn - maar toch overstijgt hij de stereotiepen van het genre; weinig songs worden herhaald en de liedjesteksten bevatten doorgaans meeslepende verhalen - vooral ‘Light My Candle’ of ‘Today 4 U’ zijn kleine pareltjes.

Heel wat acteurs hernemen hun rol uit de musical uit 1996, waardoor het gros van de cast zijn of haar rol tot in de puntjes beheerst. De belangrijkste nieuwkomer is Rosario Dawson, tevens de grootste ster op de affiche. Dawson, vooral bekend van bijrollen in onder andere ‘Welcome To The Jungle’ en ‘Alexander’, blijkt een waar zangtalent te zijn en overtuigt moeiteloos in haar complexe, maar razend interessante rol. Van de andere acteurs is het vooral Anthony Rapp als documentairefilmer en Jesse Martin als goedlachse levensgenieter die indruk maken. Musicals zijn nooit ons favoriete genre geweest, maar deze moderne rockopera is veel meer dan een reeks mooie liedjes; het is een universeel verhaal over liefde, vriendschap en volharding. Knappe film.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray