Zoeken

Reservation Road

  • Cinevision.be/nl quoteert Reservation Road met een 3/5
  • Regisseur: Terry George
  • Cast: Joaquin Phoenix, Mark Ruffalo, Jennifer Connelly
  • Genre: Thriller
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum: 12-03-2008
  • DVD: 20-08-2008
  • Distributeur: KFD
  • DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Reservation Road"

Het begin van ‘Reservation Road’ is onheilspellend. Twee vaders die leven (en hun leven zouden geven) voor hun zonen keren huiswaarts. Ethan (Joaquin Phoenix) na een optreden van zijn oogappel, Dwight (Mark Ruffalo) na een match van de Red Sox, waarvan zijn zoontje de vurigste fan is. Wat een toonbeeld van opperste gezinsgeluk zou moeten zijn, ontaardt in een nachtmerrie, die de levens van die twee vaders voor altijd zal verstrengelen en affecteren. De omineuze strijkers op de klankband voorspellen weinig goeds en na minder dan tien minuten is het onheil geschied: Dwight rijdt het zoontje van Ethan dood, terwijl die vuurvliegjes vrijlaat aan de kant van de weg. Alsof dat nog niet verschrikkelijk genoeg is, pleegt Dwight vluchtmisdrijf. Ethan heeft de ‘dader’ niet gezien, maar wil toch maar één ding: wraak. Of eerder: gerechtigheid.

‘Reservation Road’, de nieuwste van ‘Hotel Rwanda’-filmer Terry George, houdt het midden tussen een noodlotsthriller - je weet anderhalf uur lang waar de film zal heengaan, maar toch weet-ie te beklijven - en een karakterdrama. Het trage, langzame, maar nooit langdradige tempo geeft aan de mooi geboetseerde personages de kans om zich te ontplooien. Ethan moet zich sterk houden voor z’n vrouw en dochtertje, die hetzelfde leed delen. Dwight is een gescheiden man, die - zo zegt hij zelf - alleen nog maar zijn zoontje heeft. De toevalligheden waarin de plot grossiert, durven af en toe roet in het eten werpen - het plaatsje blijkt wel erg klein als Ethan zijn zaak wil bevechten en uitkomt bij advocaat Dwight - maar het zijn de sterke en doorleefde vertolkingen die het geheel toch op de rit houden.

Joaquin Phoenix acteert andermaal de ziel uit het lijf als getormenteerde vader, die zijn gezin dreigt te verwaarlozen in zijn zoektocht naar vergelding. Waar Phoenix nu en dan op de grens van overacting balanceert (maar hij overschrijdt ze nooit), pakt de even imposante Mark Ruffalo het een pak subtieler aan. Al is het vooral zijn rol die hem tot die sobere, maar treffende prestatie dwingt. ‘Reservation Road’ is geen lange zit, maar wie op zoek is naar een snelle thriller kan beter een andere weg inslaan. Niet altijd even subtiel (Dwights vader-zoon-gesprek over opkomen voor je daden!) weet George toch een Hollywooddrama te scheppen dat de geijkte paadjes durft te verlaten. De finale is er namelijk eentje om te koesteren. Verwijderd van alle sensatie, schaars met dialoog, maar hartverscheurend oprecht.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray