Zoeken

Reservoir Dogs

  • Cinevision.be/nl quoteert Reservoir Dogs met een 3/5
  • Regisseur: Quentin Tarantino
  • Cast: Harvey Keitel, Michael Madsen, Steve Buscemi, Tim Roth
  • Genre: Misdaad
  • Duur: 99 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-11-2004
  • Distributeur DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Reservoir Dogs"

Toen Quentin Tarantino in 1992 debuteerde met ‘Reservoir Dogs’, kon hij zijn job bij de lokale videotheek vaarwel zeggen en zich voltijds op de filmbusiness concentreren. Hij werd goeie maatjes met hoofdrolspeler Harvey Keitel, die er hoogstpersoonlijk voor zorgde dat deze ode aan de klassieke gangsterfilm tot stand kwam met een minimum aan budget en een maximum aan capaciteit. Hoewel ‘Reservoir Dogs’ op verschillende momenten uitpakt met enkele van pure genialiteit doortrokken scènes, laat het geheel geen al te diepe indruk na.

Gangster Joe Cabot (Lawrence Tierney) verzamelt het criminele kruin en geeft hen de opdracht een juwelierszaak bij klaarlichte dag te overvallen. Geen van allen kennen ze elkaar. Wanneer de overval echter uit de hand loopt en de politie veel te snel ter plaatse blijkt te zijn, moet er wel een verrader in de groep zijn.

De regie van Tarantino is hyperkinetisch, energiek en vooral op het scherp van de snee. Tarantino leverde een goed scenario af, waarin plaats wordt gemaakt voor zowel film noir invloeden als spitante, snedige one-liners. Het sterkste punt aan QT’s wereldvermaarde eerste boreling zijn de acteerprestaties. Harvey Keitel en Tim Roth zijn meer dan prima, maar toch moet de meeste eer uitgaan naar het duo Buscemi-Madsen. Beide acteurs hebben uitstraling te over in hun zwarte smoking en zorgen voor de geestigste momenten. De scène waarin Madsen shakend op ‘Stuck In The Middle With You’ een onschuldige politieagent van zijn teergeliefd rechteroor ontdoet, blijft een absolute mijlpaal. De scènes rond en na de overval zijn ijzersterk en weten de kijker dan ook moeiteloos in bedwang te houden. Het zijn dan ook de veelvuldige kortstondige intermezzo’s, waarin we nader kennismaken met de verschillende personages, die deze film meermaals een tempostop bezorgen. Dit laatste doorbreekt de gestroomlijnde pakhuiscomposities maar zorgt er niettemin voor dat ‘Reservoir Dogs’ net iets meer in huis heeft dan de gemiddelde gangsterfilm.

DVD-Recensie
Deze in een erg mooie digipack uitgebrachte Special Edition van Tarantino’s debuutfilm bevat een indrukwekkende rits aan extra’s, waaronder op de eerste schijf een razend interessante audio commentary van onder andere Quentin Tarantino, Tim Roth en Michael Madsen. Ook zijn er op de tweede schijf interviews terug te vinden met de regisseur en enkele hoofdrolspelers. Daarnaast staan er ook nog een aantal critics commentaries en dedications aan de regisseur op de tweede dvd. Om af te sluiten is er nog een heel hoofdstukje gewijd aan George Baker Selection in de vorm van een interview en de originele videoclip van het nummertje ‘Little Green Bag’. Deze release is een absolute aanrader!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray