Zoeken

Resurrecting The Champ

  • Cinevision.be/nl quoteert Resurrecting The Champ met een 3/5
  • Regisseur: Rod Lurie
  • Cast: Samuel L. Jackson, Josh Hartnett, Alan Alda
  • Genre: Drama
  • Duur: 112 minuten
  • Releasedatum: 14-05-2008
  • DVD: 24-09-2008
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Resurrecting The Champ"

Wat is erger: een journalist die een verhaal fabriceert en wéét dat-ie een leugen laat publiceren of een reporter die de kapitale fout gemaakt heeft zijn bronnen niet nauwkeurig genoeg te controleren en zich op die manier onbekwaam toont in het vak waarin hij aan den brode tracht te komen? De grens tussen iets geloven en iets willen geloven is soms flinterdun.

Dat weet ook sportjournalist Erik Kernan (Josh Hartnett), het hoofdpersonage in ‘Resurrecting The Champ’. Zijn job bij de Denver Post heeft hij uitsluitend te danken aan z’n achternaam - zijn pa was een gevierd radioreporter - want gerespecteerd voelt hij zich allerminst. Zijn hoofdredacteur (Alan Alda) beschouwt zijn artikels als onpersoonlijk en meer dan bladvulling leveren ze niet op. Wanneer Erik in een donker steegje Champ (Samuel L. Jackson) tegen het lijf loopt, ruikt hij al snel een scoop. Champ blijkt immers de reeds twintig jaar dood gewaande bokser Bob Satterfield te zijn, die sindsdien in de vergeetput verzeilde en nu zijn dagen slijt als dakloze straatzwerver. Een schrijnend portret over de nummer drie op de wereldranglijst dringt zich op; een gelauwerde carrière als reporter ook.

Ex-filmcriticus Rod Lurie toonde in zijn debuutfilm ‘The Contender’ al hoe een (verdraaide) waarheid iemands leven kan maken of kraken, en in zekere zin gaat ook ‘Resurrecting The Champ’ over de ragdunne lijn tussen waarheid en leugen, tussen schuld en onschuld. Josh Hartnett overtuigt als de op succes beluste reporter, al zullen de emotionele bokkensprongen van zijn personage niemand verrassen. De aandachtige kijker heeft immers al snel door dat het niet die arme, eenzame dakloze ex-legende is die op zoek is naar verlossing, maar wel de ambitieuze reporter, die in dit ene verhaal zijn enige kans op slagen ruikt. Zijn laatste kans om bij zijn zoontje en ex-vrouw in de gratie te vallen. Op zijn tocht naar zelfexploratie drukt Lurie af en toe iets te nadrukkelijk de dramaknopjes in - het aantal verstoorde vader-zoon-relaties is niet meer op één hand te tellen - maar toch stelt hij ondertussen wel interessante vragen over wat het betekent om een journalist te zijn en hoe diens deontologie in de weg kan staan van roem en waardering.

“Mensen willen geen feiten, maar entertainment”, poneert de hoofdredactrice van Showtime tegen Kernan. Dat heeft ook Lurie goed begrepen. ‘Resurrecting The Champ’ is naar verluidt gebaseerd op ware feiten, maar een beetje research leert ons dat enkel het opzet geïnspireerd was op een echte gebeurtenis. De rest is verzinsel. Als u dat zelf nog niet doorhad, zijn er nog altijd het afzichtelijke rastakapsel en het piepstemmetje van Samuel L. Jackson om je daarvan te overtuigen. Jackson is een fijn acteur, daar niet van, maar hier maakt hij van een boeiend karakter een wandelend cliché. Gelukkig weet het scenario alsnog te beklijven.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray