Zoeken

The Aviator

  • Cinevision.be/nl quoteert The Aviator met een 5/5
  • Regisseur: Martin Scorsese
  • Cast: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Alec Baldwin, Kate Beckinsale
  • Genre: Drama
  • Duur: 170 minuten
  • Releasedatum: 26-01-2005
  • DVD: 06-09-2005
  • Distributeur: Les Films De L'Elysée
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "The Aviator"

Twee jaar na het minder succesvolle, maar beslist niet te versmaden ‘Gangs Of New York’, slaan cineast Martin Scorsese en voormalig meisjesidool Leonardo DiCaprio opnieuw de handen in elkaar voor ‘The Aviator’, een razend interessante, vakkundig ingeblikte en ijzersterk geacteerde biopic over Howard Hughes.

Deze legendarische en vooral beruchte filmmaker bevestigde z’n passie voor vliegtuigen door het opstarten van TWA, die als vliegmaatschappij een rechtstreekse concurrent vormde voor Pan Am. Tussendoor beleefde hij heel wat liefdesaffaires met onder andere Katharine Hepburn (Cate Blanchett) en Ava Gardner (Kate Beckinsale). Scenarist John Logan focust zich in ‘The Aviator’ op de periode tussen 1927 en 1947, onbetwistbaar de meest bewogen periode uit Hughes’ leven. We volgen hem op z’n vier jaar durende odyssee tijdens het draaien van ‘Hell’s Angels’, z’n befaamde en oerprestigieuze oorlogsfilm, komen te weten hoe perfectionistisch hij is en ontdekken ook dat hij er enkele merkwaardige tics op nahield.

Ondanks het vliegtuigthema en een geniaal in beeld gebrachte crash, bevat Scorsese’s nieuwste maar weinig actie en moet hij het vooral van z’n goed gestructureerd en duidelijk scenario hebben, alsook van z’n knap geschreven dialogen en merkwaardig verzorgde karakteruitdiepingen. Doordat Scorsese ons ook maar weinig tot geen info geeft over Hughes’ jonge jaren of gepensioneerde leven, kan hij zich voltijds focussen op de meest belangrijkste gebeurtenissen in ’s mans leven. De visuele pracht is nadrukkelijk aanwezig en Scorsese zou zichzelf niet zijn mocht hij regiekundig niet origineel uit de hoek komen. Door de gepaste mise-en-scène en juiste cinematografie weet hij bovendien een prima beeld te scheppen van respectievelijk de jaren dertig en veertig en wint niet alleen het hoofdpersonage, maar ook de film aan maturiteit met het verstrijken van de jaren.

Voor ‘The Aviator’ deed Scorsese beroep op een waaier aan bekende én bovenal begenadigde acteurs, waaronder John C. Reilly als Hughes’ business manager, Cate Blanchett (mét briljante tongval!) als schermdiva Katharine Hepburn, Kate Beckinsale als haar rivale Ava Gardner, Alec Baldwin als grote baas van Pan Am, Alan Alda als corrupte senator, Jude Law als filmlegende Errol Flynn en Willem Dafoe als een objectieve journalist. Maar de show wordt gestolen door de dertigjarige Leonardo DiCaprio, die in de rol van de getormenteerde, rijke dromer eens te meer bewijst één van de meest getalenteerde acteurs van z’n generatie te zijn. DiCaprio weet Hughes prima te vatten en slaagt er meermaals in enkele briljante staaltjes acteerwerk tevoorschijn te toveren. Ondersteund door een aangename soundtrack, is ‘The Aviator’ nu al één van de beste films van 2005.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray