Zoeken

Righteous Kill

  • Cinevision.be/nl quoteert Righteous Kill met een 2/5
  • Regisseur: Jon Avnet
  • Cast: Al Pacino, Robert De Niro, Brian Dennehy, Carla Gugino
  • Genre: Thriller
  • Duur: 110 minuten
  • Releasedatum: 29-10-2008
  • DVD: 05-05-2009
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Righteous Kill"

Zoals het in ‘Heat’ wachten was op dat ene magische koffiehuismoment, waarin grootheden Robert De Niro en Al Pacino 21 jaar nu hun eerste samenwerking (‘The Godfather Part II’) voor de allereerste keer samen het scherm deelden, is het in ‘Righteous Kill’ haast het tegenovergestelde: de twee sterren, beschouwd als de twee grootste levende acteurs ook al doet hun huidig palmares dat niet uitschijnen, lijken hier immers een Siamese tweeling en delen zowat elke scène mogelijk. Niet verwonderlijk als je weet dat ze aantreden als partners Turk en Rooster, twee flikken belast met het onderzoek naar een killer die komaf maakt met het criminele gespuis dat om welke reden ook een gevangenisstraf weet te ontlopen.

De derde samenwerking tussen de twee Oscarwinnaars zoomt in op de zoektocht naar deze moordenaar, die - zegt de titel het toch - zijn kogels rechtvaardig richt op zij die het verdienen. Het narratieve spelletje waarmee Jon Avnet (van de rechtstreeks op dvd verschenen standaardkost ’88 Minutes’) de kijker anderhalf uur aan het lijntje houdt, weet in de eerste driekwartier nog aardig te beklijven. Het verhaal is op z’n minst interessant en de opbouw klassiek, maar onderhoudend.

Zoals het een thriller betaamt, valt of staat ook ‘Righteous Kill’ echter met de obligate twist, en daar loopt het deels mis. De plot is niet ondoorzichtig en de geoefende kijker weet meteen dat een wending niet op zich zal laten wachten, maar dat ze zo manipulatief en ongeïnspireerd zou zijn, hadden we evenwel niet verwacht. Bovendien - en dat is wellicht nog het ergste - laat de manier waarop Avnet het verhaal vertelt maar weinig spanning toe. Een B-thriller dus, die met minder grote namen een stille dood zou sterven, maar nu plots (onterecht) mag uitpakken met A-listers die een veel betere film verdienen.

Nochtans doen die het lang niet onaardig. Het samenspel tussen Pacino en De Niro werkt vooral in de eerste helft zeer aanstekelijk en de lekker geformuleerde oneliners worden met veel panache in een sneltreinvaart afgevuurd. Vooral Baawb mag stevig van jetje geven, en doet dat met zulke overgave dat je vermoedt dat hij niet eens doorheeft dat hij niet in een instant klassieker staat te acteren. De twee worden overigens geflankeerd door een fraai arsenaal acteurs, die zich van hun beste kant tonen, maar tegelijk het B-film-karakter van ‘Righteous Kill’ benadrukken: John Leguizamo, Donnie Wahlberg, Brian Dennehy en Carla Gugino. Een miskleun kan je dit dus allerminst noemen - daarvoor blijft het te veel genieten van de goeie acteurs - maar dat de makers hier een gouden kans hebben laten liggen, is een understatement. Extra's: audiocommentaar, making of.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray