Zoeken

RocknRolla

  • Cinevision.be/nl quoteert RocknRolla met een 3/5
  • Regisseur: Guy Ritchie
  • Cast: Gerard Butler, Tom Wilkinson, Thandie Newton
  • Genre: Misdaadkomedie
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum: 19-11-2008
  • DVD: 08-04-2009
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "RocknRolla"

Vreemd, een misdaadfilm van Guy Ritchie zonder dat we Jason Statham op de castlijst bespeuren. Het was nochtans wel de bedoeling dat zijn Britse fetisjacteur ook in ‘RocknRolla’ zou opduiken, maar de overvolle agenda’s bleken niet te combineren. Jammer, maar anderzijds ook een symbolische nieuwe start voor de Engelse regisseur, die het afgelopen lustrum meer in het nieuws kwam als ‘de man van Madonna’ dan als de talentvolle cineast die hij wel degelijk is.

Maar eerlijk is eerlijk: sinds hij met de succesvolle popdiva in het huwelijksbootje trad, nam zijn carrière een zelfdestructieve wending toen hij eerst het volledig aan zijn vrouw gewijde ‘Swept Away’ draaide en daarna met ‘Revolver’ een gangsterprent maakte die noch de stijl noch het intellect kon voorleggen van zijn twee uitstekende binnenkomers (het aardige ‘Lock, Stock And Two Smoking Barrels’ en diens superieure opvolger ‘Snatch’). Herbronning was dus aan de orde voor dit ooit tot Britse Tarantino geprezen wonderkind dat na zulke twee flops al blij mag zijn om nog financiën te vinden. Driewerf hoera, want met z’n nieuwste is Ritchie opnieuw in goeden doen. Een nieuwe ‘Snatch’ is het niet geworden, maar wel een zeer vermakelijke misdaadkomedie waarin zijn hippe stijl een on-screen duel uitvecht met de kenmerkende grappige terzijdes en dito oneliners. Het is fijn thuiskomen in Ritchie’s ‘RocknRolla’, die alle criticasters twee uur lang lik op stuk geeft.

De plot uit de doeken doen zou ons te ver leiden - daarvoor lopen er andermaal weer bijzonder veel personages in rond - maar het is niet daarmee dat Ritchie goede punten scoort. Traditiegetrouw bevinden we ons immers in de Londense onderwereld, ditmaal opgeschud door de komst van een stelletje hebzuchtige Russen en een miljoenendeal waar onder andere een charismatische gangster (Gerard Butler), een kingpin met veel macht (Tom Wilkinson), diens zingende zoon en een sexy accountant (Thandie Newton) bij betrokken raken.

Niets nieuws onder de zon, maar wel de ideale insteek om verrassende plotwendingen en onverwachte intriges in te bouwen. En natuurlijk ook een prima opzet om toe te werken naar een finale waarin elke betrokken partij zijn deel van de koek opeist. De charme van ‘RocknRolla’ zit ‘m dus niet in het verhaal dat eerder al in variante versies verteld werd, maar wel in de personages die het bevolken en de chaos waarin ze belanden. Zo heeft ‘RocknRolla’ het in z’n eerste deel lastig om altijd te beklijven, maar eens op kruissnelheid wacht ons nog een tweede uur waarin Ritchie al zijn kaarten op tafel gooit en toont dat hij zijn métier (snelle montages, een briljante soundtrack ter ondersteuning, goed getimede humor) als geen ander beheerst. Alsof hij een nieuw visitekaartje afgeeft, een teken van een levende carrière. Coole, blitse cinema, en naar verluidt zelfs het eerste deel van een trilogie. Welkom terug, Guy.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray