Zoeken

Running With Scissors

  • Cinevision.be/nl quoteert Running With Scissors met een 3/5
  • Regisseur: Ryan Murphy
  • Cast: Joseph Cross, Annette Bening, Brian Cox, Joseph Fiennes
  • Genre: Tragikomedie
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum: 28-03-2007
  • DVD: 16-08-2007
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
  • DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Running With Scissors"

Bizar filmpje, deze ‘Running With Scissors’. Een coming of age-verhaal, een aangrijpend drama, een exuberante komedie, een pseudo-intellectualistische boekverfilming; het is allemaal wel toepasbaar op deze speciale, maar op een merkwaardige manier fascinerende tragikomedie, die qua genre nog het dichtst aanleunt bij de typische genrefilms van de Wes Anderson-generatie, maar uiteindelijk toch een geheel eigen stempel drukt. Een bevreemdende en extravagante, welteverstaan.

De jonge Augusten (Joseph Cross) heeft het niet gemakkelijk. Z’n moeder (Annette Bening) wil het liefst van al een bekende kunstenares worden, maar niemand durft haar te zeggen dat ze bitterweinig talent heeft; enkel de stapel weigeringen van gerenommeerde media kunnen haar mogelijk op andere gedachten brengen, maar het mag niet baten. Haar toewijding tot haar tot floppen gedoemde werkstukken leidt tot een breuk met haar man (Alec Baldwin) en totale vervreemding van haar zoon. Het resultaat: Augusten trekt - tegen z’n zin, maar wegens gebrek aan opties - in bij de excentrieke psychiater (Brian Cox) van z’n moeder en diens al even disfunctionele familie.

‘Running With Scissors’ schiet nogal stroef uit de startblokken en heeft moeite om vanaf de eerste scènes te overtuigen - in het begin besef je als kijker niet goed waarin je beland bent - maar na een poosje begint de film zich langzaam maar zeker onder je huid te nestelen. Eens halfweg ben je helemaal mee met de prettig gestoorde lotgevallen van Augusten en iedereen die hij op z’n weg naar volwassenheid ontmoet. De regie van dit eens ontroerde, dan weer grappige kleinood is in handen van Ryan Murphy, die eerder al z’n strepen verdiende als cineast van de verdienstelijke bourgeoisieserie ‘Nip/Tuck’.

Naast voortreffelijke dialogen (‘Volgens haar is de kat gestorven aan leukemie, volgens mij omdat ze haar vier dagen lang geen eten of drinken heeft gegeven.’) en een heerlijk, meeslepend verhaaltje heeft deze film nog twee speerpunten om op terug te vallen. Eerst en vooral zijn er de voortreffelijke vertolkingen met nieuwkomer Joseph Cross op kop. Maar ook Brian Cox als de excentrieke dokter, Jill Clayburgh als zijn echtgenote, Gwyneth Paltrow als de gestoorde dochter én Evan Rachel Wood als jonge seksbom maken indruk. Minder op dreef is Annette Bening, die de hele film ronddwaalt alsof ze een overdosis valium geslikt heeft. Waarschijnlijk was dit wel de bedoeling, maar na een tijdje begint het aardig te vervelen. Een tweede en laatste troef is de uitmuntende soundtrack, waarop onder andere Al Stewart en Crosby, Stills & Nash hun opwachting maken. ‘Running With Scissors’, gebaseerd op de waar gebeurde memoires van Augusten Burroughs, is geen feilloze film, maar op een vreemde, onverklaarbare manier houdt hij je toch in bedwang. Voor zij die de uitdaging willen aangaan!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray