Zoeken

Sahara

  • Cinevision.be/nl quoteert Sahara met een 1/5
  • Regisseur: Breck Eisner
  • Cast: Matthew McConaughey, Steve Zahn, Penelope Cruz, William H. Macy
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum: 15-06-2005
  • DVD: 08-12-2005
  • Distributeur: Belga Films
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Sahara"

‘Sahara’, gebaseerd op de gelijknamige roman van Clive Cussler, vertelt het verhaal van Dirk Pitt (Matthew McConaughey), een moderne ontdekkingsreiziger, die aan het avontuur van z’n leven begint wanneer hij wordt meegesleurd in een schattenjacht in één van de gevaarlijkste regio’s op het Afrikaanse continent. Hij is op zoek naar het ‘Schip van de dood’, een verloren gewaand slagschip uit de Amerikaanse burgeroorlog met een kostbare lading aan boord. Terwijl Pitt en z’n rechterhand Al (Steve Zahn) hun zoektocht naar het schip verder zetten, raken ze verwikkeld in de zaakjes van Eva Rojas (Penelope Cruz), een dokteres, die een onderzoek doet naar een mysterieuze bacteriologische epidemie.

Aan het roer van deze op papier pretentieloze avonturenfilm staat Breck Eisner, in het verleden verantwoordelijk voor de regie van onder andere de tv-series ‘The Invisible Man’ en ‘Taken’. In tegenstelling tot een kleine twee uur topentertainment, maakt Eisner van ‘Sahara’ een hyperkinetische, enerverende en warrig in beeld gebrachte actieprent, waarin de verschillende achtervolgingen en explosies elkaar in sneltempo opvolgen en waarin meer finales en duels te bespeuren zijn dan bij een gemiddeld tennistornooi. Tussen deze wildgroei aan voortrazend spektakel, maakt ‘Sahara’ nergens tijd voor een zekere karakteruitdieping. Van het gros van de acteurs mogen we zelfs al blij zijn dat we hun personagenaam kennen.

Matthew McConaughey is nooit een grote acteur geweest en met ‘Sahara’ zet hij z’n stoere bink-imago nog ’s extra in de verf. Zijn karakter is een leeghoofdige, wispelturige en op z’n sexy looks terende avonturier, die meer stunts uithaalt op een paar dagen tijd dan een gemiddeld mensenhart aankan in een heel leven. Hij wordt bijgestaan door een irriterende Steve Zahn, die de hele film lang de ene flauwe one-liner na de andere spuit. Ook Penelope Cruz loopt er opvallend afwezig bij; zeker wanneer haar rol halfweg helemaal naar de achtergrond geschoven wordt. In bijrollen is het nog uitkijken naar de jammerlijk verwaarloosde Delroy Lindo, Lambert Wilson en William H. Macy. ‘Sahara’ pretendeert een hedendaagse ‘Indiana Jones’ te zijn, maar is nog minder opwindend dan ‘The Flying Doctors’. Te mijden!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray