Zoeken

Awakenings

  • Cinevision.be/nl quoteert Awakenings met een 3/5
  • Regisseur: Penny Marshall
  • Cast: Robert De Niro, Robin Williams, Julie Kavner
  • Genre: Drama
  • Duur: 120 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-09-2007
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Awakenings"

We schrijven 1969. De begaafde, maar tegelijkertijd wereldvreemde dokter Malcom Sayer (Robin Williams) solliciteert in het Bainbridge Hospital in de overtuiging dat hij daar een researchopdracht zal kunnen uitvoeren. Hij begint aan zijn taak in een afgelegen vleugel van het hospitaal waar mensen lijden aan een slaapziekte en daarbij raakt hij vooral geïnteresseerd in Leonard Lowe (rol van Robert De Niro). Sayer heeft het gevoel dat hij hem (en later ook de andere patiënten) kan helpen en na enig verzet krijgt hij van het cynische hospitaalhoofd toch de toelating een bepaald geneesmiddel, L-Dopa, te gebruiken. Het wordt een zoeken naar de juiste dosis, maar de resultaten blijken spectaculair. Na een jarenlange comateuze toestand komt de hele vleugel terug tot leven.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van neuroloog Oliver Sacks, is ‘Awakenings’ een indringend portret van een ietwat schuwe dokter die getypeerd wordt als een onhandige wetenschapper, die het niet makkelijk heeft om - na jarenlange, eenzame onderzoeken - plotseling met menselijke patiënten om te gaan. Hij raakt echter snel ingewerkt en eens hij zich vastgebeten heeft in zijn missie, heeft hij nergens meer oog voor. Dat Robin Williams ernstige rollen aankan, bewees hij al afdoende in onder andere ‘Dead Poets Society’ en ‘The Fisher King’ en daarom is hij ook de ideale keuze om gestalte te geven aan dit tussen onwennigheid en gedrevenheid laverende personage. De ster van de film is echter een pakkende Robert De Niro, die z’n vertolking gelauwerd zag met een Oscarnominatie. Af en toe balanceert hij op de gevoelige grens der overacting, maar nooit gaat hij er zover over dat het ongeloofwaardig wordt.

‘Awakenings’ is echter veel meer dan een aangrijpende acteursfilm. Ook de inhoud biedt voldoende stof ter discussie. Wat is de verantwoordelijkheid van geneesheren en hebben zij het recht om bepaalde medicatie te gebruiken waarvan ze het eindresultaat moeilijk tot helemaal niet kunnen inschatten? Het is een vraag waar niemand een sluitend antwoord op kan geven en waar in ‘Awakenings’ ook op uiterst volwassen wijze mee wordt omgesprongen. Deze film neemt geen stelling in, maar doet je er - aan de hand van een hele reeks weinig subtiele, maar daarom niet minder aandoenlijke momenten - wel over nadenken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray