Zoeken

Salvador

  • Cinevision.be/nl quoteert Salvador met een 4/5
  • Regisseur: Manuel Huerga
  • Cast: Daniel Brühl, Leonor Watling, Tristan Ulloa
  • Genre: Thriller
  • Duur: 138 minuten
  • Releasedatum: 10-01-2007
  • DVD: 28-08-2007
  • Distributeur: BFD
  • DVD: Video Film Express
Bekijk de cover van de film "Salvador"

Alvast voor de duidelijkheid: ‘Salvador’ heeft niets te maken met de ‘Salvador’ uit de jaren tachtig, een door Oliver Stone geregisseerde politieke thriller. ‘Salvador’ anno 2006 is echter ook een politieke thriller, maar meer eentje die duidelijk uit hetzelfde vaatje als ‘Munich’ tapt. En wat nog meer is, hij moet er absoluut niet voor onderdoen.

‘Salvador’, geregisseerd door Manuel Huerga, vertelt het waar gebeurde verhaal van Salvador Puig Antich, een Spaanse militant van de MIL (Movimento Iberico de Liberacion), die in september 1973 zwaargewond raakte bij een door leden van de sociopolitieke brigade opgezette val en vervolgens in de gevangenis van Barcelona belandde. De film wordt verteld vanaf z’n arrestatie; wat aanleiding gegeven heeft tot Salvadors gevangenschap komen we te weten in een eindeloze reeks flashbacks, verweven doorheen de wel chronologisch lopende krijgsraad en penibele afloop daarvan.

Het eerste anderhalf uur focust de prent zich grotendeels op de bijzonder knap in beeld gebrachte overvallen, die de MIL doorheen Spanje uitvoerden. Visueel oogt Huerga’s prent uitzonderlijk verzorgd; een grauwe jaren zeventig look is steeds aanwezig, maar ook een fantastische soundtrack, bestaande uit klassiekers van onder andere Jethro Tull, Bob Dylan en Leonard Cohen, zorgen voor een perfect gecreëerd tijdsbeeld. Iets over halfweg kent de prent z’n enige dipje - meteen ook de reden waarom we aan dit kleine pareltje geen vijf sterren konden uitreiken - maar wanneer Huerga zich naar het einde toe opnieuw op de dramatische afloop van de krijgsraad toespitst, grijpt de prent opnieuw naar de keel. De eindscène is er bovendien eentje om nooit meer te vergeten.

Hoewel ‘Salvador’ een Spaans-Britse productie is, wordt de hoofdrol vertolkt door de Duitse ster Daniel Brühl, die blijkbaar een vlot mondje Catalaans spreekt. Een sterk op dreef zijnde Brühl wordt prima geflankeerd door een al even adembenemende als overtuigende Leonor Watling. ‘Salvador’ bevat fantastische actiescènes, menselijk drama, indrukwekkende vertolkingen, een vakkundige regie en een naar de keel grijpende maar respectvol in beeld gebrachte executiescène. Geen meesterwerk, maar beslist een te ontdekken pareltje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray