Zoeken

Saved!

  • Cinevision.be/nl quoteert Saved! met een 2/5
  • Regisseur: Brian Dannelly
  • Cast: Jena Malone, Mandy Moore, Macaulay Culkin, Patrick Fugit
  • Genre: Komedie
  • Duur: 92 minuten
  • Releasedatum DVD: 08-02-2005
  • Distributeur DVD: MGM Home Entertainment
Bekijk de cover van de film "Saved!"

Mary (Jena Malone) is het toonbeeld van deugdelijkheid; ze is een toegewijde katholiek en is omringd door een erg vrome vriendenkring. Ze vormt een koppeltje met Dean (Chad Faust) en heeft in de toegewijde en hypergelovige Hilary (Mandy Moore) een boezemvriendin gevonden. Als Dean aan Mary opbiecht dat hij homo is, is ze vastbesloten al het mogelijke te doen om hem weer hetero te maken. De overtuigde Mary gaat zelfs zover dat ze hiervoor haar maagdelijkheid opgeeft en met Dean naar bed gaat. Een paar dagen later blijkt Dean naar een instelling te zijn gestuurd, alwaar ze proberen van hem een hetero te maken. Als Mary erachter komt dat ze zwanger is, ontdekt ze pas wie haar echte vrienden zijn, namelijk Cassandra (Eva Amurri), een joods meisje, Roland (Macaulay Culkin), de gehandicapte broer van Hilary, en Patrick (Patrick Fugit), de zoon van het plaatselijke schoolhoofd.

‘Saved!’ werd destijds in Amerika met de nodige controverse ontvangen, vooral omdat regisseur-scenarist Brian Dannelly’s voornaamste doelstelling het instampen van enkele heilige huisjes is. Haast de hele prent door wordt er met de kerk en het katholieke geloof de spot gedreven, maar toch hebben we nergens het gevoel dat Dannelly grof of vulgair dreigt te worden. Misschien is het omdat we als Europeanen meer gewoon zijn dan de puriteinse en oerconservatieve Amerikanen, maar uiteindelijk is ‘Saved!’ qua geloofsbespotting toch een pak braver dan ons vooraf werd aangekondigd. Niet dat we daar zozeer op zaten te wachten, maar als de regisseur zodanig bezeten is door het blasfemeren dat hij terloops vergeet een evenwichtig en interessant scenario neer te pennen mogen we toch hopen op meer dan een brave, traditionele, veelvuldig naar de bijbel verwijzende, dramatische tienerkomedie.

Gelukkig zijn er nog enkele goeie one-liners en vooral sterke vertolkingen om ons aan op te trekken. Jena Malone is uitstekend als de zwaar onder vuur genomen Mary, terwijl Mandy Moore heerlijk over the top gaat als oerkatholieke godaanhangster. In bijrollen verrassen vooral Macaulay Culkin (jawel, dat kindsterretje uit ‘Home Alone’!) en Eva Amurri. ‘Saved!’ kan aan de overkant van de plas misschien omstreden zijn, naar onze maatstaven is dit filmpje te licht bevonden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray