Zoeken

Saw

  • Cinevision.be/nl quoteert Saw met een 3/5
  • Regisseur: James Wan
  • Cast: Cary Elwes, Leigh Whannell, Danny Glover, Monica Potter
  • Genre: Horror
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum: 16-03-2005
  • DVD: 13-12-2005
  • Distributeur: Les Films De L'Elysée
  • DVD: Dutch FilmWorks
Bekijk de cover van de film "Saw"

Adam (Leigh Whannell), een beroepsfotograaf, en Lawrence (Cary Elwes), een dokter, worden wakker in een vieze badkamer. Ze zijn beiden vastgeketend in een hoek en in het midden van de kamer bevindt zich een lijk. Ze hebben geen flauw benul wie hen dit aandoet, maar weten wel dat ze in een spelletje terechtgekomen zijn. Eentje waarbij Lawrence de opdracht krijgt om Adam te vermoorden. Als hij z’n opdracht binnen de komende zes uur niet volbracht heeft, wordt z’n gezin vermoord. De klok tikt.

‘Saw’ is een razend spannende en heerlijk opgebouwde horrorthriller, naar een ingenieus concept van nieuwkomers James Wan en Leigh Whannell. Het concept lag al enige tijd in de schuif van de twee Australische filmstudenten, alvorens ze enkele scènes inblikten en het schijfje richting Hollywood stuurden. Al snel vonden ze een geïnteresseerde producer en de bal ging aan het rollen. Het resultaat is een heerlijk, goor B-filmpje, waarin bloed rijkelijk vloeit en de meest sadistische manieren om mensen zichzelf van kant te laten maken aan bod komen. Het acteerwerk is van minder belang en dat merk je ook aan de vertolkingen. Iedereen - zelfs gevestigde waarden als Danny Glover en Cary Elwes - staat schandalig slecht te acteren en bezondigt zich te pas en te onpas aan geïmproviseerde roeptirades en scheldpartijen. De decors zijn beklemmend en de sfeer is erg grauw.

Hoewel de makers er geen geheim van maken dat het hen voornamelijk om de overdadige gruwel te doen was, proberen de twee scenaristen ook een ingenieus verhaal te creëren. Dit kan echter niet beletten dat de plot langs alle kanten rammelt en naar het einde toe zelfs lachwekkende wendingen met zich meebrengt. Wat er ook van moge zij, ‘Saw’ is een film met ballen, een culthit in wording en eindelijk nog eens een wreed horrorfilmpje, die niet meer wil zijn dan hij is: een bloederige trip!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray