Zoeken

Saw II

  • Cinevision.be/nl quoteert Saw II met een 2/5
  • Regisseur: Darren Lynn Bousman
  • Cast: Donnie Wahlberg, Tobin Bell, Franky G
  • Genre: Horror
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum: 28-12-2005
  • DVD: 25-05-2006
  • Distributeur: Les Films De L'Elysée
  • DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Saw II"

Één van de meest innoverende horrorthrillers van het afgelopen jaar was ongetwijfeld het van zieke ideeën en sadistische martelpraktijken doordrenkte ‘Saw’. De prent werd een instant culthit en bracht genoeg geld in het laatje om het licht op groen te zetten voor een met evenveel bravoure aangekondigde sequel. In ‘Saw II’ ontwaken acht ongelukkigen die zichzelf opgesloten vinden in een groezelig huis. Alsof dat nog niet voldoende is, zijn alle luchtkanalen afgesloten en worden ze verplicht een dodelijk zenuwgas in te ademen. Aan de hand van allerlei hints proberen ze het verstopte antigif te vinden.

‘Saw II’ speelt zich af op twee fronten; enerzijds zijn er de strubbelingen in het huis, anderzijds de rechtstreekse confrontatie tussen de Jigsaw Killer (Tobin Bell) en rechercheur Matthews (Donnie Wahlberg), wiens zoon eveneens opgesloten zit in het huis. De structuur zit best snor, alleen voelt het allemaal wat minder geïnspireerd en origineel. Het gedeelte in het huis heeft veel weg van de alom bekende ‘tien kleine negertjes’-structuur, terwijl de rondetafelgesprekken tussen moordenaar en detective tot niets leiden buiten wat oppervlakkig geroep en getier. Dit heeft als resultaat dat ‘Saw II’ vooral in z’n eerste driekwartiers een beetje dreigt te slepen. Het is pas daarna dat cineast Darren Lynn Bousman alle opbouw overboord gooit om uit te pakken met een visuele explosie aan nieuwe en volstrekt over the top zelfmoordpraktijken (in ‘Saw’ vermoordt iedereen zichzelf, remember?).

Maar de fantastische, bijna briljante vondsten van scenarist Leigh Whannell (het oversnijden van de polsen! de naaldenkuil!) kunnen de lamlendige acteerprestaties niet verdoezelen. Donnie Wahlberg gaat danig over de schreef als mentaal getormenteerde flik, terwijl bijna alle acteerprestaties in het huis evenzeer gekenmerkt worden door een hevige vorm van overacting. Is ‘Saw II’ dan een slechte film? Bijlange niet, hij levert wel een paar leuke thrills en af en toe brengt hij je toch weer in zo’n situatie waarbij je niet weet of je nu moet lachen of verbouwereerd toekijken. Maar net zoals zoveel vervolgen heeft ook ‘Saw II’ te leiden onder het torenhoge cliché: de eerste was beter!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray